Stoltenberg inviterer til samarbeid

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterte til samarbeid om tiltak mot finanskrisen da han hadde ordet i Stortingets finansdebatt torsdag ettermiddag. 

Han gjorde det imidlertid klart at regjeringen ikke var villig til å endre regjeringens fordelingsprofil. En annen forutsetning er at tiltakene bekjemper arbeidsledighet.

– Regjeringens miljø- og fordelingsprofil vil ligge til grunn for de nye budsjettendringene. Forslaget til sosial og rettferdig omlegging av formuesskatten og arveavgiften står fast, sa han.

Han avviste skatteforslagene fra Høyre og Frp.

– Når Høyre kutter på offentlige utgifter og bruker det til å finansiere skattelettelser, er nettoeffekten innstrammende. Nettoeffekten av Høyres skattepolitikk er mer arbeidsløshet og en mindre ekspansiv politikk. Også av den grunn er vi imot Høyres usosiale skattelettelser, sa Stoltenberg.

Alvorlig situasjon
Statsministeren lovet å være lydhør.

– Vi vil lytte til opposisjonens forslag. Ingen kan i dag være skråsikker på hvilke tiltak som er best. Jeg vil ikke utelukke noen tiltak, heller ikke tiltak på skattesiden. Det er viktig å få bredest mulig tilslutning, sa Stoltenberg.
Statsministeren slo nok en gang fast at den økonomiske krisen i verden i dag er den alvorligste siden 1930-tallet.

– Det er en situasjon som krever klar tanke og riktig handling, en situasjon som krever at vi setter inn de tiltakene som trengs – der de trengs og når de trengs, og en situasjon som krever ekstraordinære virkemidler og ekstraordinær vilje og evne til å finne gode løsninger, sa han.

Han sa at regjeringen har lyttet til råd fra næringsliv og arbeidstakerorganisasjoner.

Ledighet viktigst
Stoltenberg viste til torsdagens økte arbeidsledighetstall.

– Dette viser at det internasjonale tilbakeslaget også rammer Norge. Regjeringens oppgave er både å sikre eksisterende arbeidsplasser og legge til rette for å skape nye for dem som blir ledige. Vi må sørge for at færrest mulig mister jobben og at de som blir ledige får en ny jobb så raskt som mulig, slo han fast.

Han hevdet at budsjettet inneholder flere tiltak for å sikre at dette oppnås.

– Budsjettet er i seg selv en tiltakspakke mot ledighet. Økonomien stimuleres med 14 milliarder kroner. Uten dette ville Norge blitt mye hardere rammet av den økonomiske finanskrisen, sa han.