Angriper regjeringen

Opposisjonen brukte finansdebatten i Stortinget torsdag til å beskylde regjeringen for handlingslammelse i møte med finanskrisen. 

Da debatten startet, ble regjeringen angrepet for å vente for lenge med å komme med tiltak og at budsjettet, som vedtas torsdag kveld, allerede er utgått på dato.

– Vi har en regjering som sleper beina etter seg, konstaterte Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

– Regjeringen har ikke vært villig til å gjøre noe med finanspolitikken i statsbudsjettet. De store grepene ønsker den å vente noe med. Det tror jeg er farlig, fremholdt Ulf Leirstein. (Frp)

Skattelettelser
Sanner tok for seg regjeringens avvisning av å diskutere skattelettelser.

– Dette viser at vi har en regjering som setter ideologi foran arbeidsplasser. Det viser både arroganse og dogmatisme at man ikke er villig til å ha dialog om virkemidler som også dreier seg om skattelettelser, sa han.

Han gjorde det videre klart at folk forventer at politikerne åpner for samarbeid og gjentok partiets invitasjonen.

– Vår dør er åpen for å diskutere tiltak på en pragmatisk måte, sa Sanner.
Sosialistisk Venstrepartis hovedtaler, Heikki Holmås, tok skarp avstand fra et kriseforlik det skattelettelser er en forutsetning.

– Jeg orker ikke høyresiden og Jan Tore Sanner når de inviterer til et kriseforlik og sier at forutsetningen for et forlik er å sørge for å fjerne alle skattelettelsene for de aller rikeste, sa han.

Holmås hevdet at det ikke er bedriftene som rammes av regjeringens skattepolitikk, men først og fremst de menneskene som eier bedriftene.

– Godt tilpasset
Finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) forsvarte neste års statsbudsjett og avviste beskyldningene om at de rødgrønne partiene er passive.

Han sa at det er viktig å ha litt is i magen, og la vekt på at det fortsatt er usikkert hvor dyp og langvarig krisen blir.

– Velger vi feil kurs, kan vi forsterke problemene, sa han.

Sandal er forberedt på at norsk økonomi kan blir dårligere og at sa at det kan bli nødvendige med ytterligere tiltak, særlig for å bekjempe arbeidsledigheten.