73 prosent flere ledige i BA

Nye tall fra NAV viser at antall arbeidsledige innen byggenæringen har økt med 73 prosent på ett år. 

Ledigheten har økt for alle yrkesgrupper i løpet av det siste året med unntak av undervisning og helse, pleie og omsorg. Sterkest økning har det vært innenfor bygg- og anleggsarbeid og industriarbeid med henholdsvis 73 og 32 prosent. Det høyeste ledighetsnivået har reiseliv og transport og bygg og anlegg, begge med 2,7 prosent. Innenfor undervisningsarbeid er ledigheten nå lavest med 0,5 prosent av arbeidsstyrken.

Den registrerte arbeidsledigheten økte med 3 400 personer i løpet av november, justert for vanlige sesongvariasjoner. Sammenlignet med samme måned i fjor har antallet arbeidsledige økt med 6 700, eller 18 prosent.

– Novembertallene viser at konjunkturomslaget i norsk økonomi har gitt seg utslag i en sterk økning i ledigheten. Vi må over fem år tilbake i tid for å finne en tilsvarende vekst i antallet ledige i løpet av en måned, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

45 200 personer var registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av november. Dette utgjør 1,8 prosent av arbeidsstyrken.

– Det er viktig at de som blir ledige eller permitteres, raskt tar kontakt med NAV for å få informasjon om dagpengerettigheter og hvilken bistand NAV kan tilby for å komme tilbake til jobb, sier Tor Saglie.

I forhold til samme måned i fjor har det vært en nedgang i antallet ledige stillinger innenfor alle yrkesgrupper. Sterkest var nedgangen innenfor butikk- og salgsarbeid med 56 prosent. Også innenfor bygge- og anleggsarbeid (-48 %) og industriarbeid (-47 %) har det vært en sterk nedgang. Svakest nedgang har barne- og ungdomsarbeid med 6 prosent.

Rogaland er, med 1,1 prosent, det fylket som har det laveste ledighetsnivået i Norge. I forhold til november i fjor har ledigheten økt sterkest i Aust-Agder (39 %). Det høyeste ledighetsnivået har Finnmark med 2,9 prosent.