LO varsler ansvarlig lønnsoppgjør

LO skal vise ansvarlighet under lønnsoppgjøret til våren, lovet LO-leder Roar Flåthen. Men han krever at bedriftslederne gjør det samme.

- Jeg ser ikke ett eneste argument for at lederlønningene skal øke mer enn lønningene til de ansatte. Lederne har ganske hyggelige lønninger fra før, sa LO-leder Roar Flåthen til LO Stats Kartellkonferanse onsdag og ble møtt med humring og applaus fra salen.

LO har hatt en historie med moderate lønnskrav i dårlige økonomiske tider, og Flåthen varsler også nå at Landsorganisasjonen har tatt finanskrisen inn over seg. Den kommer til prege mellomoppgjøret til våren.

- Vi kan ikke lukke øynene for denne situasjonen når vi planlegger mellomoppgjøret neste år. Vi signaliserer at vi vil vektlegge sysselsetting. Vi har alltid tatt hensyn til den konkurranseutsatte næringa. Det vi kan bidra med nå er blant annet gjennom lønnsoppgjørene, sa han.

Men Flåthen var nær ved å stille et ultimatum til arbeidsgiverne. Lederne må også vise moderasjon i sine lønnskrav. Lederlønningene har alltid bidratt til å undergrave diskusjonen om et solidaritetsalternativ, framholdt LO-lederen.

- Hvis ikke lederne vil være med på moderasjon og ta ansvar, så blir det vanskelig for oss å gjøre det. Vi kan ikke stå for dette alene, sa han.