- Kan ikke vente til februar

- BNL kan ikke sitte i ro og vente til februar før regjeringen legger fram tiltakspakke som kan redde tusenvis av arbeidsplasser i bygg og anlegg, understreker adm.direktør Ketil Lyng.

Regjeringen varslet i dag at den vil legge frem en ny tiltakspakke i månedsskiftet januar/februar 2009. Finansminister Kristin Halvorsen antyder at det kan være aktuelt å sette i gang «ekstraordinært vedlikeholdsarbeid», eller iverksette tiltak for å øke aktiviteten i bygg og anlegg, men sier hun vil komme tilbake til pakken i månedsskiftet januar/februar.

- Det er rart at regjeringen ikke skjønner at det haster. Nå må kommunene dra prosjektene ut av skuffen med en gang og regjeringen sørge for at de får forhåndstilsagn slik at de får penger til å finansiere dem, understreker Lyng.

BNL har tidligere lagt fram oversikt over det store vedlikeholdsbehovet i kommunene. Prosjekter for en verdi av 30 milliarder kroner ligger på vent. Vedlikehold er arbeidskrevende og kan sysselsette mange som blir ledige i bygg og anlegg pga finanskrisen.

- Men vi kan ikke vente til februar før disse iverksettes, understreker Lyng.

Ketil Lyng har tidligere sagt at han er alvorlig bekymret for at ikke statsministeren skjønner alvoret i situasjonen.

- I praksis tar det tid før man kommer i gang med bygging etter at prosjektene er besluttet. Noen oppgaver er såpass store at de krever prosjektering og godkjenning av myndighetene før anbudsrunder. Derfor haster det og det har vi sagt mange ganger allerede, sier Lyng.

Han er i midlertidig glad for at tiltakspakken rettes direkte mot byggenæringen.

- Men vi har presentert en liste for Regjeringen over kommuneprosjekter innen rehabilitering som kan settes i gang umiddelbart. Hvorfor da vente?

- Hensikten med den finanspolitiske pakken er å dempe utslagene i Norge av den internasjonale finanskrisen. Tiltakene vil rettes inn mot å bekjempe arbeidsløshet, sier finansminister Kristin Halvorsen. Budsjettiltakene skal understøtte pengepolitikken, for at også lavere rente kan fortsette å stimulere økonomien, ifølge en pressemelding.

- Pressemeldingen inneholder ingenting om den kjensgjerningen at bank- og finansmarkedet overhodet ikke fungerer, ikke for næringsbygg eller for boligeiere og boligprodusenter. Hvis ikke bank- og finansmarkedet igjen begynner å fungere normalt, er det ingen andre tiltak som vil gi tilsiktet effekt, sier Lyng.

BNL gjentar sine krav:
• Reetabler et fungerende bank- og finansmarked
• Styrk kommuneøkonomien slik at kommunene kan sette i gang med viktige rehabiliteringsprosjekter som å pusse opp skoler og svømmehaller umiddelbart
• Bygg flere studentboliger
• Bygg flere omsorgsboliger/sykehjemsplasser