Løsning for mellomfinansiering

Boligprodusentene vil løse mellomfinansierings- problemene med en statlig egenkapitalgaranti for boligkjøpere.

Bransjeorganisasjonen har bedt kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa om å få utredet en slik ordning snarest mulig.

Egenkapitalgarantien kan gjelde i området 80-100 prosent av boligens omsetningsverdi eller bankens låneverdi. Boligprodusentene går inn for at ordningen gjøres tidsbegrenset både når det gjelder selve ordningen og garantiens varighet og foreslår henholdsvis ett og fem år. Lånetakere som benytter seg av en slik kommende ordning må betale en garantiprovisjon som kan øremerkes til tapsdekking.

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene påpeker at den delen av finanskrisen som rammer vanlige forbrukere, er lite påaktet og henviser til at tidligere optimisme hos bankene er snudd til en overreaksjon som er urasjonelt pessimistisk med streng rasjonering av kreditt som resultat. Dette fører i praksis til at markedet for salg av nye boliger er redusert til førstegangsetablerere, de som har meget romslig økonomi samt de som har planlagt nødvendig flytting før finanskrisen.

- Manglende finansiering skaper nye problemer ved at svikt i etterspørsel leder til boligprisfall som helt eller delvis "spiser opp" boligkjøperes egenkapital. På den måten blir mange boligeiere "låst inne" i sin aktuelle boligsituasjon. Dette hindrer boligomsetning, forklarer Jæger.

- Legger man til grunn at boligprisene om fem år vil være tilbake minst til nivået fra før prisfallet, kan dette gi grunnlag for en ordning med en statlig egenkapitalgaranti for boligkjøpere. Ved hjelp av en slik garanti vil bankenes risiko ved en høy finansieringsgrad reduseres, og bankens boliglånstilbud kan dermed styrkes. Samtidig vil en boligsøker med svekket egenkapital likevel kunne kjøpe en ny bolig ved salg av eksisterende bolig. Dette vil kunne bidra til at boligetterspørselen øker, fremholder Jæger.

Boligprodusentene ser for seg at en egenkapitalgaranti kan knyttes til en konkret søknad i en bank. Den går ut på at staten garanterer i eksempelvis en femårs-periode for inntil 20 prosent av lånebeløpet i området over 20 prosent av lånetakst. Med lånetakst menes den prisforutsetning som banken i alle fall må bruke for å beregne lånevilkårene. Garantien vil utløses ved et mislighold fra kundens side dersom salgssummen for boligen ikke dekker lånet.