Varsler ny krisepakke

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) varsler en ny finanspolitisk tiltakspakke tidlig neste år. Hun trekker blant annet frem tiltak innen bygg og anlegg.

- Bygg og anlegg er den bransjen som rammes raskest av arbeidsledigheten når kraftig vekst blir til lav vekst, sa finansminister Kristin Halvorsen til TV2 Nyhetskanalen.

Hun nevnte blant annet vedlikehold av offentlige bygg og økt satsing på vei og bane som tiltak som vil komme i den nye pakken.

- Krisepakken er for lite konkret, og å vente to og en halv måned er for dårlig, sier BNL-direktør Ketil Lyng i en kommentar til TV2. 

- Hensikten med den finanspolitiske pakken er å dempe utslagene i Norge av den internasjonale finanskrisen. Tiltakene vil rettes inn mot å bekjempe arbeidsløshet, sier finansminister Kristin Halvorsen. Budsjettiltakene skal understøtte pengepolitikken, for at også lavere rente kan fortsette å stimulere økonomien.

Halvorsen understreker at det i budsjettforslaget som nå behandles i Stortinget, ligger mange forslag som øker aktiviteten innenfor bygg og anlegg. Det vil være aktuelt å forsterke disse tiltakene ytterligere, samtidig som Regjeringen også vil se på muligheter for å sette i verk ekstraordinært vedlikeholdsarbeid.

- Parallelt med budsjettbehandlingen har vi hatt beredskap for nye tiltak. Omfanget av pakken fastsettes ikke nå. Vi vil ha et bedre grunnlag for arbeidet med tiltakene når vi får bedre kunnskap om hvordan nye tiltak i Norge og andre land virker. Det er viktig å se på virkningene i finansmarkedene av rentenedsettelser og de tiltakene som Regjeringen har satt i verk for å lette tilgangen på lån, sier Halvorsen, og peker på at Norges Bank gjennomførte den første auksjonen i bytteordningen denne uken.

- Regjeringen vil vurdere situasjonen for kommunesektoren spesielt i forbindelse med nye tiltak. Kommunesektoren har betydelige behov, ikke minst når det gjelder bygg og vedlikehold. Kommunene har også muligheter til raskt å sette i gang tiltak som har betydning for sysselsettingen, påpeker Halvorsen.

- Regjeringen vil fremme tiltak som er målrettede og særlig egnet til å stimulere sysselsettingen. Vi vil prioritere midlertidige tiltak som kan reverseres når den økonomiske situasjonen er normalisert, sier Halvorsen, som understreker at det er viktig å videreføre miljø- og fordelingsprofilen i budsjettet, og at forslaget til formuesskatt og arveavgift står fast.

Les brevet her