Regn og storm kan gi flom og ras

Store nedbørsmengder kombinert med storm og høye temperaturer kan føre til nye ras og flom på Vestlandet og i Midt-Norge onsdag kveld og torsdag.

 

Mest utsatt er Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, der det er ventet lokalt store nedbørsmengder - helt opp i 100 millimeter i løpet av det kommende døgnet, opplyser statsmeteorolog Anne Haaland Simonsen ved Meteorologisk institutt i Bergen til NTB.

I grenseområdet mellom de to fylkene har det allerede gått et snøskred som sperret riksvei 60 ved Hellesylt onsdag morgen.

Det er sendt ut flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat og OBS-varsel fra Meteorologisk institutt for det kommende døgnet.

- Det er en varmfront som passerer onsdag kveld og natt til torsdag, og den har med seg både mye vind og mye nedbør. Det blir full storm ved Stad og liten vestlig storm flere andre steder. De største nedbørsmengdene ser ut til å komme i midtre strøk av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, men det blir mye nedbør langs hele kysten fra Rogaland og et stykke opp i Nord-Norge, sier Haaland Simonsen.

I tillegg til all nedbøren som er ventet, blir det snøsmelting i fjellet helt opp til 800 meter. Det har kommet store snømengder i store deler av dette området den siste uka, og snøsmelting kombinert med nedbør øker faren for ras og flom.