Tillitsvalgte etterlyser tiltak

De hovedtillitsvalgte for de LO-organiserte i de ti største entreprenørbedriftene etterlyser sterkere tiltak mot arbeidsledighet fra regjeringen. 

Det er de hovedtillitsvalgte i Veidekke, Skanska, NCC, PEAB, Backegruppen, AF, Hent, Reinertsen, Selvaag og Kruse Smith som kommer med kommer med oppfordringen.

Dette skriver de i sin uttalelse:

Siden regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram har finanskrisen smittet over på realøkonomien.

Et bankvesen i krise, usikkerhet for rente og sysselsetting som hindrer folk å kjøpe bolig og bedrifter i å investere virker sammen og øker arbeidsledigheten.

Vi ser nå en kraftig nedgang i sysselsettingen, spesielt merker en nå dette innen byggebransjen.

Regjeringens har foreslått tiltak i statsbudsjettet for å hindre økt arbeidsledighet.

De forslåtte tiltakene fra regjeringen vil ikke virke fullt ut da forverringen av kommuneøkonomien som følge av økte rente-, lønns- og pensjonsutgifter fører til at mange kommuner nå går til drastiske nedskjæringer og utsetting av byggeprosjekter.

Tidligere har regjeringen begrunnet etterslepet på vedlikehold av den offentlige bygningsmassen med mangel på arbeidskraft. Vi er nå på vei mot en situasjon hvor bygningsarbeidere går arbeidsledige, mens tilstanden for bygningsmassen forverres.

Skal den rødgrønne regjeringen vinne valget er den avhengig av sterk oppslutning fra de fagorganiserte. Da må den levere resultater i kampen mot arbeidsledigheten.

Vi slutter oss til forslagene som har kommet fra flere hold om mer drastiske tiltak mot økt ledighet:

- Styringsrenta må senkes ytterligere
- Det må komme en ekstraordinær krisepakke på 20 – 30 mrd til bygg, anlegg og kommuneøkonomien
- Permitteringsregelen må endres ned til 3 lønnspliktdager for bedriftene.
- Det må settes av midler til kompetanseheving for de arbeidsledige
- Bonusordninger i bank og finans må fjernes.

Kjøpekraft for de arbeidsledige er viktig motkonjunkturpolitikk
Finansminister Kristin Halvorsen har oppfordret også privatpersoner til å bidra ved å fortsette å handle som før. Den politiske høyresida krever skattelette for å holde oppe forbruket.

Til begge disse kan bemerkes at de bare henvender seg til de som ikke direkte er rammet av krisa, dvs. de som fortsatt har jobb og inntekt.
Den største nedgangen i forbruk og levestandard står de mange tusen som blir arbeidsledige for. Den solidariske metoden å opprettholde etterspørselen på, må derfor være å gi økt kjøpekraft til de som vil, men er fratatt muligheten til arbeid og inntekt. Det betyr fjern karensdagene og hev arbeidsledighetstrygda.

Det må gjerne være
- et midlertidig tiltak knyttet til pågående krise
- knyttet til deltakelse i EVU-tiltak eller omskolering til nytt yrke, under forutsetning av at slikt tilbud er gitt

I tillegg til å være et godt motkonjunkturtiltak, vil dette tiltaket også kunne hindre mange personlige sosiale tragedier, og ikke minst være et håndslag til de som uforskyldt er påført byrdene av finansakrobatenes spill.

Veidekke v/ Steinar Krogstad, Skanska v/Frank Jensen, NCC v/Finn W. Jacobsen, PEAB v/Harald Bråthen, Backegruppen v/ Lars Mamen, AF v/Arne Sveen, Hent v/Øystein Laugen, Reinertsen v/Runar Alstad, Selvaag, Kåre Berg og Kruse Smith v/Eddy Henningsen.