Frykter nye ledighetstall

Torsdag legger NAV frem nye ledighetstall. Per i dag er det registrert 4098 ledige i bygg og anlegg. 

Oktobertallene vil ikke speile dagens situasjon. BNL frykter nå at raset kommer.Totalt er det registert 42.300 ledige i NAVs registre. 2390 er registrert permitterte men dette gjelder alle næringer.

- Vi er bare ved inngangen til raset, tror adm.direktør Ketil Lyng i BNL. - Oktobertallene er historiske tall og vi vet at det har skjedd dramatiske ting siste måneden.

BNLs advokater opplever telefonkjør fra medlemmer som ønsker hjelp i nedbemanningsspørsmål. - Dette er bare starten, tror Lyng.

I tillegg til BNLs møter med politiske partier på stortinget i går samt pressemelding om krisepakken som fikk stor oppmerksomhet i media, vil BNL følge opp saken tett utover i uka.

Møte med boligministeren
I går var flere sentrale private og offentlige aktører i boligsektoren i går i møte med kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. Kleppa lovte ingenting men sa samtidig til næringen at det kan komme nye forslag.

Tall fra SSB viser at det er satt i gang 21 prosent færre boliger de tre første kvartalene i år. SSB legger til grunn gitte igangsettingstillatelser. Tall fra Boligprodusentenes Forening viser en registrert faktisk igangsetting av nye boliger som er mye lavere enn SSBs tall.

På to uker har antallet boligprodusenter som vil permittere inneværende måned steget fra 26 til 40%.

Mellomfinansiering viktig for boligmarkedet
- Mange har fokusert på problemene med mellomfinansiering i lånemarkedet. Flere modeller ble lansert på møtet. Vi skjønner at dette kan være et problem i tider som disse. Dette lover jeg å se nærmere på. Men det viktigste blir å få det ordinære bankvesenet til å fungere, sa Kleppa.

Kleppa opplyste at hun hadde fått mange innspill om Husbanken, og hun lovte at statsbanken skulle være viktig og synlig fremover. Husbanken driver ikke mellomfinansiering og utlånsrammen for banken er satt ned fra 13 mrd i år til 12 mrd neste år.

- Jeg lover å følge godt med på rammene til Husbanken. Men det overordnede nå er å få det private bankvesenet til å fungere, understreker Kleppa.