For få sjekker brannslukkings- apparatet

Til tross for at nærmere 1 av 3 husstander har opplevd nestenulykker ved bruk av levende lys, er det svært få som sjekker brannslukkingsapparatet sitt jevnlig. 

Desember er årets klart verste brannmåned. Tall fra Norsk Brannvernforening viser at det oppstår brann i nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året. Bare i Oslo oppsto det 45 boligbranner på grunn av uforsiktig bruk av levende lys i desember og januar.

En egen undersøkelse gjennomført av Storebrand Skadeforsikring i oktober viser at bare 1 av 4 vet at man skal sjekke brannslukkingsapparatet jevnlig.

– Dette er bekymringsfullt med tanke på at vi går inn i en tid der vi bruker mer levende lys enn noen annen tid på året, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Må fungere når brann oppstår
– Når branntilfeller oppstår i boliger, må de svært ofte håndteres av noen i hjemmet. Derfor er det viktig at apparatet fungerer og at folk vet hvordan det skal brukes, forteller Rogstad.

Norsk Brannvernforening anbefaler at alle gjør seg godt kjent med håndslukkingsapparatet.

– Sjekk at nåla i trykkmåleren peker på det grønne feltet, vend pulverapparatet opp-ned et par ganger slik at pulveret ikke klumper seg, og sjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungerer. Dette anbefaler vi å gjøre hvert kvartal, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Finn rømningsveiene
Undersøkelsen fra Storebrand Skadeforsikring viser at nesten 80 prosent av oss ikke utfører regelmessige brannøvelser i hjemmet.

– Hva hjelper en brannvarsler hvis du ikke har en plan når brannen oppstår? Det er viktig å vite hvor rømningsveiene i boligen er. I mange tilfeller kan du ikke benytte utgangsdøren, men må finne alternative fluktveier, sier Kalheim.

For barnefamilier er det spesielt viktig å ha snakket sammen om hva som skjer ved en eventuell brann.

– Her må det være klart hvem av foreldrene som tar seg av hvilket barn, og det må øves på å komme seg ut ulike fluktveier, forteller Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Pass på i romjulen
I uken mellom jul og nyttår oppstår det tre ganger så mange branner som i en gjennomsnittuke resten av året, viser tall fra Brannvernforeningen.

– Årsaken er at det er mer aktivitet i hjemmet. Vi benytter ikke bare ekstra mange stearinlys, men også juledekorasjoner som vi kun bruker én gang i året. Disse viser seg å være ekstra brannfarlige. I tillegg er vi i festlig lag der alkohol gjerne inngår, noe som sløver folks oppmerksomhet, sier Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.