400 milliarder hentet opp fra Oseberg

Verdier for 400 milliarder kroner er hentet opp fra Oseberg-feltet i Nordsjøen i de 20 årene feltet har vært i drift.

 

- Det er et imponerende beløp. Her har Norge en motor som skaffer penger til statsbudsjettet. Det er mange skoler, veier og barnehager som har kommet herfra, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Over til gass
Statsråden besøkte det store olje- og gassfeltet tirsdag, og ledelsen i StatoilHydro hadde benyttet anledningen til å beregne hvor store verdier som er hentet ut av feltet siden det ble offisielt åpnet av kong Olav 1. desember 1988. Under besøket fikk statsråden overrakt en «sjekk» der det enorme beløpet sto skrevet.

Oseberg var fra først av et stort oljefelt. Produksjonen av olje nådde en topp på 1990-tallet. Senere er oljeproduksjonen gått ned mens gassproduksjonen har økt kraftig. Daglig produseres det olje og gass fra Oseberg til en verdi av rundt 70 millioner kroner.

Usikkert i 1988
- Det er nok mange i Norge som ikke er klar over hvor store inntekter som kommer fra de store feltene i Nordsjøen. I år bruker vi 80 milliarder kroner av oljeinntektene over statsbudsjettet. En ikke liten del kommer her fra Oseberg, sier Riis-Johansen.

Da han fikk overlevert «sjekken» fra Oseberg til den norske stat fikk statsråden samtidig vite at usikkerheten omkring oljeprisen var like stor i 1988 som i dag. Den gang ble det skrevet at feltet trengte en pris på 13.60 dollar per fat for å gå i balanse. Dollarkursen var kr 6,50.

- Langsiktighet
Selv om oljeprisen har falt fra 150 til 50 dollar per fat i år, har året som helhet gitt en høy oljepris, påpeker Riis-Johansen.
- Hvis vi ser på 2008 som helhet har det vært et meget godt år prismessig. Og de fleste analytikere ser for seg at prisen på energi vil øke framover. Derfor er det viktig at vi er langsiktige i denne bransjen, sier statsråden.
Under besøket fikk han også vite at det er beregnet at feltet kommer til å produsere for minst 400 milliarder kroner også i årene som kommer

Levetid
Oseberg-feltet skulle opprinnelig leve i 25 år. Nå er levetiden utvidet til 2031, og det er godt håp om at det kan produsere olje og gass enda lenger inn i framtiden. Det gjøres fortsatt nye funn som kan kobles til installasjonene som står på feltet.

- Levetiden for feltet er stadig utvidet. Nå vet vi at vi kommer til å produsere olje og gass her til 2031. Men feltet kan nok få enda lengre levetid, forteller plattformsjefen på Oseberg, Torkjell Stangeland.

Mange ansatte
På Oseberg-feltet jobber til enhver tid rundt 300 personer. Arbeidsordningen er to uker på feltet og fire uker på land, slik at totalt 900 personer har arbeidsplassen sin på Oseberg.
Rundt 300 er fast ansatte hos StatoilHydro, resten arbeider for ulike firma som har oppdrag på feltet.

Stangeland forteller at opp mot 70 prosent av de fast ansatte kommer fra Telemark. Det har sammenheng med at Hydro bygget ut feltet.
Mange av dem som ble ledige da Hydro reduserte arbeidsstokken på industristedene i Telemark fikk seg nye jobber i Nordsjøen.