Andersen: Det er først nå tiltakene begynner å virke

Det er først nå de finansielle tiltakene til regjeringen setter inn for alvor. Arbeidsminister Dag Terje Andersen maner til tålmodighet.

 

- Etterspørselen har sunket mer enn det vi tok høyde for i forslaget til statsbudsjettet. Men vi legger opp til betydelig økning i den offentlige etterspørselen når den private synker. Tilbakemeldingen er at arbeidslivsorganisasjonene har stor tillit er at regjeringen iverksetter de rette tiltakene, i riktig rekkefølge og på rett nivå, sa arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) til NTB etter tirsdagens møte i arbeidslivspolitisk råd.
Det hersker nemlig ingen stor uenighet mellom regjeringen, partene i arbeidslivet og andre interesseorganisasjoner, skal vi tro arbeidsministeren.

Ber om tålmodighet
Arbeidsledigheten stiger og vil fortsette å stige neste år, og det er behov for mange og vidtrekkende tiltak. Men Andresen ber om tålmodighet i påvente av at tiltakene skal virke. Effektene kan ikke komme umiddelbart, sier han.
- Det først nå at de finansielle pakkene vi har lagt fram begynner å virke, og statsbudsjettet som skal gi økt etterspørsel i kommunene trer først i kraft etter nyttår. Samtidig ser vi at styringsrenta er satt ned med 1 prosentpoeng etter at vi la fram forslaget til statsbudsjett, som nettopp har til hensikt å få rentenivået ned, sa Andersen.

Økt ledighet
Arbeidslivspolitisk råd består av de fire største organisasjonene på hver sin side av bordet i arbeidslivet - LO, YS, Unio, Akademikerne, NHO, HSH, Arbeidsgiverforeningen Spekter og KS - sammen med regjeringen.
- Dette var et ordinært møte, men vi fant det spesielt naturlig nå å ta opp situasjonen på arbeidsmarkedet, med tanke på hva regjeringen gjør og hvordan de som kjenner den daglige utviklingen opplever situasjonen, sa Andersen.
Når Nav legger fram nye tall for arbeidsledigheten torsdag vil de trolig vise at ledigheten øker. Nye prognoser som skal legges fram i desember ventes å fortelle at den skal fortsette å øke også neste år.