- Nå kommer raset

- Nå kommer raset av oppsigelser i byggenæringen, sier adm. dir. Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening i en kommentar til Skanska-oppsigelsene. 

I Norden varsler Skanska AB at de vil redusere arbeidsstyrken med 3200 årsverk.

Til sammenligning økte ledigheten i byggenæringen med 1200 personer fra oktober i fjor til oktober i år. Høye ordrereserver fra rekordåret 2007 har gitt bedriftene mye å tære på, men nå er dette i ferd med å endre seg dramatisk

Byggenæringens Landsforening varslet i oktober at 60 000 tusen arbeidstakere vil bli berørt av fallet i aktivitetsnivå i byggenæringen i 2008/2009. Bakgrunnen var et betydelig fall i ordreinngangen til bedriftene.

- Nå er konsekvensene av finanskrisen og nedgangskonjunkturen blitt meget synlige og situasjonen vil bli verre. Første halvår 2009 vil bli preget av oppsigelser og permitteringer. Nå må det bli slutt på prat om tiltak, nå kreves det handling fra Stoltenberg. Bare i kommune-Norge er det prosjekter for en verdi av totalt 30 mrd kroner som kan settes i gang i 2009, sier Lyng.

- Jeg er alvorlig bekymret for at statsministeren ikke skjønner alvoret i situasjonen. Det tar tid før man kommer i gang med aktivitet på byggeplassene. Anbudsrunder skal gjennomføres og bedrifter skal velges til å utføre jobbene. Denne prosessen tar fort 4 – 6 måneder. Derfor må det komme en krisepakke nå!

BNL krever;

  • Styrk kommuneøkonomien slik at kommunene kan sette i gang med å pusse opp skoler og svømmehaller
  • Bygg flere studentboliger
  • Bygg flere omsorgsboliger/sykehjemsplasser