Politisk sprik om veien ut av krisen

De fire opposisjonspartiene har hver sin oppskrift for å få fart på økonomien. Venstre ivrer mest for å senke renten, mens KrF vil hjelpe bedriftene til å investere. Høyre og Frp vil ha skattelette.

 

Uenigheten på borgerlig side blir tydelig når Bergens Tidende spør partienes finanspolitiske talsmenn om veien ut av finanskrisen.

- Det aller viktigste nå er å få renten ytterligere ned, slik at folk tør å investere. Det største problemet i dagens finanskrise har med psykologi å gjøre, mener Venstres leder Lars Sponheim.

KrFs Hans Olav Syversen mener at det har størst effekt å finne tiltak som stimulerer bedriftene. Ett av tiltakene han har tro på er å øke avskrivningssatsene for å få opp investeringsviljen. I offentlig sektor ønsker KrF å bruke 5 milliarder kroner i investeringer i veier og nybygg av ulik art.
Høyres nestleder Jan Tore Sanner har klokkertro på at det er skattelettelser som gir mest effekt, både for bedriftene og den personlige økonomi. Dersom minstefradraget økt redusert med 3.500 kroner, vil mye være vunnet, slik han ser det.

- Nå er det viktig å gi folk med lave og mellomstore inntekter et løft, og da snakker vi om inntektsgrupper som tjener opp mot 350.000 kroner. Eller for å være helt konkret: de med lærerlønn og nedover bør få en håndsrekning, sier Sanner.

Ulf Leirstein i Frp mener at det trengs minst 5.000 kroner i skattelette for et gjennomsnittsmenneske. Økt minstefradrag og økt innslagspunkt i toppskatten er veien å gå, mener han.