E6 ferdig natt til 27. november

Mandag 24. november 2008 markeres ferdigstillelsen av E6 gjennom Østfold. H.M. Kongen foretar den offisielle åpningen.

- Det er en gledens dag for oss i Statens vegvesen å kunne markere ferdigstillelse av den siste delstrekningen Svingenskogen-Åsgård. Når vi setter på trafikken natt til 27. november kan trafikkantene ferdes trygt og effektiv på E6 gjennom Østfold, sier prosjektleder i Statens vegvesen Erik Gressløs til vegvesen.no.

Etter at Sandesund bru og Ingedal-Solberg åpnet 20. november er det kun strekningen Galteryggen-Solli som ikke er firefelts E6. Etter arrangementet mandag skal Eidet tunnel ryddes og så begynner arbeidet med å legge om fra to- til fire kjørefelt. Dette arbeidet må gjøres om natten og innbefatter blant annet merking av vegbanene, skilting og ferdigstillelse av rekkeverk.

Innenfor både budsjett og tidsramme
Byggingen av de siste 33 km med firefelts E6 har gått fort. Svingenskogen-Åsgård, inkludert Eidet tunnel og Sandesund bru, er blitt unnagjort på mindre enn tre år. E6 prosjektet er forsert to ganger underveis og opprinnelig skulle ikke utbyggingen være ferdig før i 2015. Det er imidlertid ikke bare tidsmessig prosjektet har holdt seg innenfor rammene.

- Utvidelsen av E6 gjennom Østfold har en estimert sluttkostnad på 4555 millioner kroner, noe som er rundt 110 millioner under tildelt økonomisk ramme. Vi har hatt stort fokus på fremdrift og økonomi i hele prosjektperioden så dette er vi veldig fornøyd med, sier Gressløs.

Ulykker
E6 gjennom Østfold var tidligere en veg der det skjedde mange alvorlige trafikkulykker, blant annet var det mange møteulykker. I perioden 1995 til 2001 var 69 % av alle drepte og hardt skadde på strekningen Svingenskogen-Råde grense involvert i møteulykker.

I perioden 1995 til og med 2005 døde 71 mennesker i ulykker på E6 gjennom Østfold.

- Utbyggingen av E6 har som forventet hatt en positiv effekt på de alvorligste ulykkene. Til nå har det ikke vært noen dødsulykker på ferdig firefelts veg i Østfold, sier Gressløs.

Trafikken settes på fire felt mellom Galteryggen og Solli natt til 27. november og dermed er det firefelts veg gjennom hele Østfold.