Bytter gjerne ut flyet med tog i Europa

Toget er i ferd med å vinne tilbake tapt popularitet. Fly er ikke lenger det eneste saliggjørende for folk som skal på tur rundt i Europa.

 

Dette er den erfaringen de som selger internasjonale togbilletter hos NSB trekker, og kunnskapen understøttes av markedsundersøkelser gjort av Star Tour blant brukerne av startour.no.

Antall Interrail-billetter har de siste år økt merkbart, og turoperatøren - som tradisjonelt har basert sitt levebrød på charterfly pluss hotellopphold - ser av markedsundersøkelsen at fire av ti nordmenn kan tenke seg å bytte ut flyet med tog neste gang de skal reise på ferie i Europa.

- På en togtur blir reisen en del av ferien, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour. Som om det argumentet er nytt for over 100 år gamle NSB.

Mot ny gullalder?
Interrail hadde sin gullalder på 80- og 90-tallet. Men interessen i Norge dabbet av i takt med manglende markedstilpasning av reiseproduktet, i kjølvannet av fremveksten av billigreiser med fly. Men i dag tilbyr europeiske togselskaper en pen bukett Interrail-tilbud - med et variert antall reisedager og for korte- og lange strekninger.

- I 2006 solgte vi vel 3.000 Interrail-billetter, i fjor kom antallet opp i 4.147, og i år regner vi med vel 7.000 slike billetter, sier Wenche Berger, ansvarlig for interrailsalget i NSB, til NTB.

- Vi ser at våre kunder velger Interrail oftere og for kortere turer - selvsagt i sommersesongen, men ikke minst også på vår- og høstparten. De reisende er likt fordelt mellom ungdom og voksne, men med litt flere ungdommer i sommersesongen, sier Berger.

Og reisene - ja de går til hele Europa unntatt Albania og Russland som ikke har interrailopplegg.

Noe som er kommet sterkt de senere årene er biltogene, og fra eksempelvis Hamburg er det i år gode, ikke minst nattlige, forbindelser til Frankrike og Italia.

Vokser raskest
Informasjonssjef Lena Petersson hos Star Tour vedgår at togreiser er det produktet som vokser raskest hos turoperatøren.

- Et flertall av dem som sier de kan tenke seg å bruke toget under ferieturen trekker fram opplevelsen og det spennende ved å se noe nytt underveis. At det vanligvis er god plass på et tog, og at man i større grad kan bevege seg omkring enn i et fly, fremheves også av mange, sier Petersson.

- Og ikke minst, mange ser på tog som mye mer miljøvennlig enn fly, sier informasjonssjefen.

- Men seks av ti har en annen oppfatning?

- Ja bevares, flertallet av de spurte i vår undersøkelse viser til at det tar lang tid, er upraktisk i forhold til reisemål, og i noen grad også kjedelig, sier Lena Petersson i Star Tour.