Nok en nedtur avsluttet nitrist børsuke

Etter fire dagers sammenhengende fall, var det heller ingen opptur på Oslo Børs fredag. Totalt har hovedindeksen falt over 15 prosent denne uka.

 

Hovedindeksen endte til slutt på 188,2 poeng fredag, en nedgang på 0,95 prosent fra torsdagens svært lave nivå på drøyt 190 poeng.
Det sammenhengende børsfallet i Oslo denne uka har sendt verdien av aksjene ned med hele 15,2 prosent.
- Vi må tilbake til mai 2004 for å finne sist gang hovedindeksen lå under 190 poeng, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.
Bare dårlig nytt
Hovedårsaken til den elendige børsuka er helt enkelt en total mangel på gode nyheter
- Når det først kommer nyheter er det stort sett bare elendighet. Det markedet trenger nå er gode makrotall, men det er jo nesten totalt fraværende både i Norge og i hele verden, sier Olsen.
Selv om det ikke er Olsens oppgave å spå hvordan framtiden vil se ut, tror han at vi nå nærmer oss bunnen. Det meste av negative nyheter er trolig allerede priset inn i markedet i dag.
- Om vi ikke får en rekyl opp igjen, så vil nok hovedindeksen i alle fall flate ut i tiden som kommer, mener han.
Oljeprisen opp
Dagen etter at regjeringens jagerflybeslutning ble kjent, steg verdien av aksjene i Kongsberg Gruppen vel 8,61 prosent, men omsetningen var liten.
Prisen på nordsjøolje steg til 48,40 dollar fatet fredag ettermiddag og StatoilHydro, som ikke overraskende var mest omsatt fredag, hadde en solid oppgang på 2,94 prosent.
Men mange av tungvekterne slet på ukas siste handledag. Gjødselselskapet Yara falt 2,16 prosent, solenergiselskapet REC falt 3,41, Orkla hele 7,07 og Seadrill 7,66 prosent.
I dårlig selskap
Som vanlig var ikke Oslo Børs alene om å ha en tung dag. I hele Europa gikk verdien av aksjene ned, på mange av de toneangivende børsene mye mer enn i Oslo. I London falt FTSE 100-indeksen 2,43 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt falt 2,2 prosent, den nederlandske Euronext-indeksen falt 3,28 prosent mens CAC 40 i Paris falt 3,33 prosent. På Wall Street åpnet børsene med svak nedgang, mens flere av de asiatiske børsene avsluttet uka med oppgang.
Men kanskje er det lys i tunnelen. At pengemarkedsrentene endelig begynner å synke markant, kan tyde på at de økonomiske krisepakkene fra myndighetene har begynt å fungere.
- Det er et godt tegn, men gode tegn i Norge er neppe nok til å snu den negative utviklingen alene, sier Tor Arne Olsen.