Oppfordrer Halvorsen til handling

Flertallet av finanstoppene er samstemte: Regjeringen har til nå vært for passiv i sitt møte med finanskrisen. 

Flere investorer, næringslivstopper og sjeføkonomer oppfordrer nå finansminister Kristin Halvorsen (SV) til å møte finanskrisen med mer aktive tiltak.

– Sterkere signaler på nedgang har vi ikke sett i etterkrigstiden. Forutsetningen for årets statsbudsjett har endret seg vesentlig. Tiden er kommet for å sette tradisjonelle mønstre til side. Vi trenger en annerledes reaksjon nå, sier DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke til Dagens Næringsliv.

Han påpeker at arbeidsledigheten er forventet å øke til 4 prosent neste år, noe som utgjør rundt 100.000 ledige. Samtidig viser beregninger fra DnB NOR Markets at renteprognosene nedjusteres med 2,25 prosentpoeng. Dermed vil bankens styringsrente ligge på 2,5 prosent.

– Passiv
– Til nå har regjeringen virket svært passiv, og den bør handle raskt dersom den skal unngå at all tillit smuldrer bort. Jeg kan ikke forstå at en rødgrønn regjering velger å sitte stille og se på at arbeidsledigheten skyter i været, sier investor Arne Fredly til Finansavisen.

Utsagnet er representativt for det som kommer fra andre investorer avisen også har snakket med. De tror det kommer tiltak fra regjeringen – men frykter at de kommer for sent.

– Det handler mye om å gjøre ting i tide, og ikke styre etter det som har skjedd, sier investor Christian Ringnes.

Raskt eller mai
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er blant dem som tror på raske tiltak:

– Det kommer noe før jul. Da foreslår Halvorsen både økte utgifter og hun tar til fornuft og foreslår midlertidige kutt i inntektsskatten, sier han.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea er sikker på at det kommer en tilleggspakke til statsbudsjettet raskt på nyåret.

– Bildet er så vesentlig endret at de bør ha begynt å jobbe med dette allerede nå, sier han.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets tror ikke endringene kommer før i revidert budsjett i mai neste år.

– Når regjeringen ikke har gjort noe til nå, betyr det at de føler de ikke har det travelt. Og jeg håper virkelig at utviklingen ikke blir så stygg at de må gjøre noe allerede i januar, sier Dørum.

Finansdebatt
Kommende uke er det finansdebatt i Stortinget. Da skal statsbudsjettet for neste år formelt vedtas.

To ganger tidligere er det gjort vesentlige endringer i forbindelse med selve finansbehandlingen. Begge ganger ble en varslet konjunkturavgift stanset – og begge ganger skjedde det i forbindelse med selve finansdebatten.

Politisk kommentator Aslak Bonde sier til Finansavisen at han er forbauset over hvor stille det er fra regjeringen. Han hadde ventet en tilleggspakke til budsjettet i forbindelse med finansdebatten.

– Det er nesten ubegripelig at de fortsetter å hevde at budsjettet er godt tilpasset økonomien, sier han.