Rekordøkning i antall branner

Aldri har antall forsikringsutbetalinger etter branner vært så høyt som i tredje kvartal i år, viser en oversikt fra Finansnæringens Hovedorganisasjon. 

Sammenlignet med samme periode i fjor har antallet branner i private boliger hittil i år steget med 31 prosent. Økningen i utbetalingene har steget med 23,1 prosent i samme periode.

Sterk økning
Samtidig er det registrert en sterk økning av branner i næringslivet. I motsetning til i privatmarkedet har utbetalingene her økt mer enn stigning i antallet branner. Innenfor industrisektoren har for eksempel utbetalingene steget med hele 48 prosent i tredje kvartal i år, mens økningen i antallet branner har gått opp med 10,8 prosent.

– Mange av brannene kunne vært unngått, eller skadeomfanget kunne vært langt mindre, med litt mer omtanke rundt bruken og vedlikeholdet av elektrisk utstyr, større forsiktighet i omgang med åpen ild og jevnlig kontroll av brannslukningsutstyr og røykvarslere, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Urovekkende
Det er på Vestlandet, Sørlandet og i Østfold at den mest markante økningen i utbetalingene er registrert. I Midt-Norge og nord i landet er det derimot en nedgang.

– Økningen er urovekkende, men forhåpentligvis skyldes dette tilfeldige variasjoner, sier Osland.