Sementtankene er tette

Etter de opplysninger Byggeindustrien har fått, er sementtankene på det forliste skipet "Crete Cement" fortsatt tette. Det forberedes nå tiltak for å tømme lasten. Man kan trolig ikke bruke båtens maskineri, men det finnes alternative måter til tømming. Da må man i tilfelle suge sementen ut - eller i verste fall mørtelen.

 

Katastrofescenariet er om det går hull på tankene. Da vil sementen i løpet timer gå fra å være i melform, til å bli en fast klump. Den eneste måten å fjerne denne klumpen på er å skjære store deler av båten i stykker. Sementklumpen må i så fall meisles ut.

Nå tror vi aldri at de ansvarlige velger en slik løsning. Går det ikke å suge sementen ut er det selvsagt mulig å fylle mer vann i tankene sammen med retarderende tilsetningsstoffer. Dette vil hindre mørtelen i å herde. Da vil man ha flere døgn på seg til å pumpe ut det som da er en flytende masse (slurry). Tilsetningsstoffene er dyre, men alternativene er dyrere.

Går det som fagfolkene ønsker, kan en slik nødlasting skje raskt. Hindrer man at vann trenger inn er det store muligheter for at også sementen kan brukes til sitt opprinnelig formål, nemlig til anleggsprosjektet i Bjørvika.