Økende interesse for fjellsprengning

Det er økende interesse for fjellsprengningsfaget, og basert på fag, humør og engasjement vil Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk bidra til å spre mer kunnskap, sa leder Ruth Gunlaug Haug på frokosten før Fjellsprengningskonferansen torsdag.

Vi skal bl a gjøre følgende, sa hun:
• styrke norsk bergteknologi
• belyse utnyttelse av bergrunnen
• utvikle fagfolk gjennom kunnskapsdeling
• fremme sikkerhet i bergfaget
• skape attraktive møteplasser for nettverksbygging

For å oppnå målene er foreningens arbeide organisert i komiteer, fortsatte hun. I tillegg til komiteene støtter styret seg i sitt arbeid på faglig sekretær, TEKNA-sekretariat og Kulturutvalget. Av andre oppgaver som prioriteres er:

• Nettstedet WWW.NFF.NO, utgivelse av Varsku Her, Geo-innlegg om bransjen i hvert nummer, rekruttering, besøk ved læresteder, studentinvitasjoner til konferanser samt utarbeidelse av informasjonsmateriell samt markedsføring av bransjen. Hun nevnte også det gode forholdet foreningen har til Byggeindustrien/bygg.no.
• Fjellsprengningskonferansen er foreningens stolthet. I år er det underkant av 700 påmeldte.

• Ellers kjører foreningen en rekke kurs som har god deltakelse. Kurset "Tung sikring" som var på kursdagene ved NTNU i 3.-4. januar 2008 samlet 90 deltakere. Sprengningskurset på Storfjell, 3-5 mars 2008 samlet 110 deltakere, mens Temadagen, Oslo 20. april 2006: " Brann og rømning - trafikktunneler "samlet 85 deltakere. På Tunneldagene på Sundvollen, 15.-17. september 2008 var det 120 deltagere. I tillegg holdes også en rekke mindre kurs. Det planlegges stor kursaktivitet også i 2009.

Ellers er det en rekke prosjekter under oppstart:

• Det gjelder bl a :Rystelser og vibrasjoner, Dr.student arbeid aktuell teknisk rapport i 2009, luftkvalitet i underjordsanlegg, samarbeidsprosjekt med STAMI, bred kartlegging av tunnelsluskens helse og eksponering, konturkvalitet i tunneler, samarbeidsprosjekt med Beverkontroll.

• I tillegg skal det arrangeres fire fortløpende temakvelder for skytebaser - fordelt over hele landet., målsetting. Det skal også dokumentasjon til hjelp for skytebaser på www.nff.no . Det skal etableres styringskomité for Leonardo da Vinci-prosjekt (EU) på felles utdanningsnivå for europeiske skytebaser i EFEE.

• Ellers er Kulturkomiteen en viktig institusjon i foreningen. Denne skal ta vare på foreningens historie, representerer NFF i Stiftelsen Norsk Fjellsprengingsmuseum , delta i utvikling av byggetrinn 2 NFSM, bidra til å finne kandidater for "Historisk Kvarter" på Fjellsprengningsdagen, arbeider med innlegg i Vegmuseets årbok. I tillegg skal komiteen komme med historie og historier for www.nff.no. Bidrag etterlyses! Komiteen skal også representere NFF v/100 års markering TYSSO I samt å representerte NFF v/25 års jubileet i Vatndalen.

På frokosten samles en rekke av seniormedlemmene i foreningen. Haug etterlyste flere yngre medlemmer. Nå får deltakerne i oppdrag å ta med en frokosttrainee.