Stor interesse for Atlanterhavstunnelen

Interessen for Atlanterhavstunnelen er stor blant anleggsfolkene i Norge. På Fjellsprengningskonferansen i Oslo torsdag holdt anleggsleder Kåre Ingolf Karlson et meget godt foredrag om de utfordringer man har hatt i denne undersjøiske tunnelen.

Nå er man inne i den siste kritiske fasen i dette prosjektet. Det gjenstår 35 meter før gjennomslag. I følge prosjektleder Halgeir Brudeseth. Makter man nå å få injisert det siste partiet etter planen slik at det blir tett, blir det gjennomslag før jul.

Man følger nå strengt de anbefalinger som er kommet fra ekspertgruppen. Man har nå stanset alt arbeid på Averøysiden. Der er man ferdig med full utstøping på et område på 3 x 5 meter. Det kan bli aktuelt å fortsette denne utstøpingen. Det tar man stilling til når man er kommet noe lenger.

Nå foretar man injisering og tetting fra Kristiansund-siden. Der har man fortsatt bra fjell. Men mellom de to stuffene er det altså et meget vanskelig parti som må sikres. Når man er ferdig med selve injiseringen, starter man forsiktig drivingen igjen fra Averøy-siden. Man følger ekspertenes råd om å gå fra vanskelig fjell til godt fjell.

På Fjellsprengningskonferansen hvor det er nærmere 700 deltakere, er Atlanterhavstunnel-prosjektet representert med seks personer - tre fra Vegvesenet og tre fra Mesta.

Kåre Ingolf Karlson sier at denne konferansen er et viktig treffsted for anleggsfolket i Norge. Man treffer mange kolleger og leverandører. I tillegg er det mange interessante foredrag. Dette er på mange måter en læreantalt for fjellfolket, sier han.

Vi møtte Karlson og Brudeseth sammen med Tormod M. Steine (Mesta) foran standen til Vik Ørsta. De har levert mer enn 45 000 sikringsbolter til Alanterhavstunnelen. Ingen tunnel i Norge er blitt bedre sikret. Dette har selvsagt sin pris. Det diskuteres nå et mellomværende mellom Mesta og vegvesenet på flere ti-talls millioner kroner. Det er ingen dramatikk i denne saken, sier Brudeseth. På så store komplekse prosjekter er det vanlig at det er en viss uenighet om oppgjøret. Blir man ikke enig på kammerset om oppgjøret, blir saken løst i retten.