To fikk Gullfeiselen

Formann Ruth Gunlaug Haug i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) fikk æren av å dele ut to gullfeisler under åpningen av Fjellsprengningskonferansen torsdag.

Årets priser ble tildelt Hans Petter Torsteinsen og Tom Melbye. Dette er to personer som mer enn noen andre nordmenn, kanskje også mer enn noen andre verdensborgere, har bidratt til:

- utvikling og effektivisering av våt sprøytet betong til et pålitelig sikringsmiddel for tunneler og bergrom, et sikringsmiddel som i dag sees på som en selvfølge. Materialet sprøytebetong er i dag en obligatorisk del av bergsikringen ved ethvert norsk fjellanlegg

- spredning av norsk sprøytebetongteknologi, ikke bare i Norge, men også ut i verden, på en måte som har gitt norsk betong- og fjellsprengningsmiljø en høy stjerne internasjonalt.

- Prisen tildeles som en anerkjennelse av det betydelige arbeidet de begge har gjort for det norske sprøytebetong- og fjellsprengningsmiljøet, sier Haug

Hans Petter Torsteinsen var leder av sprøytebetongavdelingen i Høyer-Ellefsen A/S, det som ble Robocon for ca. 30 år siden.

- Robocon-navnet huskes av alle "voksne" i bransjen med respekt og beundring for den utviklingen Robocon sto for. Robocon-navnet står også fortsatt som et fyrtårn for norsk sprøytebetong- og tunnelteknologi i bransjekretser internasjonalt, forteller Haug.

Den som overtok stafettpinnen, videreutviklet sprøytebetongteknologien utover det nivået man var kommet til i Norge og gjorde denne kjent verden rundt, var Tom Melbye. Mer enn noen annen så han at "hvis man skal være konkurransedyktig må man fortsette å utvikle seg framover, ikke bare hvile på det man har utviklet".

Torsteinsen og Melbye var samarbeidspartnere som entreprenør og leverandør under bygging av de store underjordsprosjektene i Saudi-Arabia på 80-tallet. Melbye var i to tiår leder av underjordsavdelingen i MBT som senere ble til BASF. Her bygget han opp UGC International. Han rekrutterte en mengde nordmenn til denne organisasjonen, deriblant mange tidligere Robocon-ansatte, til utvikling, teknisk markedsføring og oppfølging av kunders prosjekter verden over.

På grunn av sykdom var det Hans Petter sin sønn, Nils Torsteinsen, som mottok prisen på vegne av sin far. Tom Melbye har i dag trukket seg fra arbeidsfeltet betong og tilsetningsstoffer, men har gjennom sin stilling som administrerende direktør hos den finske maskinprodusenten Normet International i Sveits fortsatt begge beina plantet i tunnel og underjordsmiljøet.