Tror børsen skal falle enda mer

Av 250 aksjer på Oslo Børs er bare ni i pluss så langt i år. Siden mai har 1.322 milliarder kroner fordunstet. Ekspertene tror indeksen skal enda lenger ned.

Med børsfallet på 7,6 prosent onsdag falt indeksen under den psykologisk viktige 200-grensen til 196,65 poeng. Det er det laveste nivået siden august 2004.

I mai var selskapene på Oslo Børs notert til en samlet aksjeverdi på 2.200 milliarder kroner. Onsdag var aksjeverdien skrumpet til 868 milliarder kroner, ifølge VGs beregninger.

Kapitulasjon
- Dette er en kapitulasjon, sier analysesjef Håvard Hesheim i Handelsbanken Markets til Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at 157 av de børsnoterte selskapene er mer enn halvert så langt i år.

Åtte selskaper har fått utradert mer enn 90 prosent av verdiene. Bunnen nås at Tandberg Data med et fall på 99 prosent.

Av 250 børsnoterte selskaper er det bare åtte som kan vise positiv avkastning så langt i år, skriver DN.

Billigsalg
Investeringsdirektør Trym Riksen i DnB NOR lar seg ikke skremme av at indeksen falt ned på 100-tallet onsdag:

- Det er bare mer av det samme som skjer hele tiden. Det er ikke noe nytt som sådan, sier han til Aftenposten.

Riksen tror at bunnen nærmer seg - men kan ikke si at den er nådd:

- At aksjene er så billige, gjør at det er mer spennende å investere langsiktig nå enn det har vært på 20-25 år. Men utfallsrommet er stort. Det er mulig at indeksen står i 300 ved årets slutt. Mulig at den er lavere enn nå, sier han.

Tror på fortsatt fall
Ansvarlig redaktør i økonominettstedet E24 Per Valebrokk sier til VG at det kan bli enda styggere på børsen:

- Jeg tror det er mer sannsynlig at Oslo Børs har falt 25 prosent om to måneder, ned mot 150 poeng, enn at den vil stige med 25 prosent, sier han.

Heller ikke aksjesjef Paal Karstensen i DnB NOR Markets tror det skal snu med det aller første:

- Frykten råder i aksjemarkedet og så lenge aktørene tror aksjene vil bli billigere, så vil de sannsynligvis bli det, sier han til VG.

Psykologisk
Flere av aktørene som avisene har snakket med, peker på den psykologiske faktoren som forklaring på hvorfor aksjene fortsetter å falle:

- Det som er frustrasjonen for oss som bruker kalkulator, er at det ser ut som vi er de eneste som bruker den. Det er masse psykologi og likvidering som driver børsen ned, sier porteføljeforvalter Beate Bredesen i Skagenfondene til Dagens Næringsliv.

Nordeas sjefstrateg Leif-Rune Huseby Rein utelukker ikke at det blir verre:

- Vi hadde håpet vi hadde sett bunnen, men det har vi tydeligvis ikke, sier han til DN.

Rød åpning
Torsdag åpnet med nok en rød dag for børsene i Asia. Børsraset der kom etter at børsene både i New York og hele Europa falt onsdag.

I New York falt Dow Jones under 8.000 poeng for første gang på fem og et halvt år. Nedgangen var på 5,07 prosent og indeksen endte på 7.997 poeng. Nasdaq raste 6,53 prosent og Standard & Poor's falt 6,12 prosent.

I Asia fortsatte nedgangen torsdag i omtrent samme takt som i USA, det vil si rundt 5 prosent både i Tokyo, Seoul og Hongkong.