Ingen krisepakke til kommunene

Kommunene kan bli rammet hardt av finanskrisen neste år, men det kommer ingen krisepakke fra regjeringen med det første.

Alle norske kommuner må regne med større økonomisk usikkerhet det neste året, slår kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fast, og sier at hun følger situasjonen nøye. Onsdag presenterte Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, KS, et samlet forventet inntektstap for kommunene på 4,5 milliarder kroner neste år. Samtidig foreslår mer enn halvparten av landets rådmenn å kutte i kommunale stillinger og tilbud.

- Det er ingen tvil om at 2008 er et krevende år på grunn av finansuro og et dyrt lønnsoppgjør som også følger med inn i 2009, men jeg forutsetter at kommunene nå budsjetterer med utgangspunkt i anslagene i statsbudsjettet og ikke på gjetninger fra KS, sier Kleppa til NTB.

Vil ha mer
Unio, landets andre største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden, krever at regjeringen handler raskt, og kommer med en kommunal krisepakke for å forebygge virkningen av finanskrisen.

- Dette er dramatiske tall som setter hele kommunevelferden på spill. Derfor er det tvingende nødvendig at regjeringen kommer med garantier om friske penger som kan kompensere for inntektsbortfallet, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Fagforbundet, som organiserer ansatte i offentlig sektor under LO-paraplyen advarer mot stillingskutt i kommunene for å få budsjettene i balanse.

Inntektene økte
Også Kristelig Folkeparti mener at regjeringen bør øke overføringene til kommunene, samt heve lånerammene. KrFs Bjørg Tørresdal utfordret onsdag statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på situasjonen for kommunene.

- Det er stor usikkerhet om situasjonen. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser faktisk at skatteinngangen blir høyere enn vi la til grunn i 2008. Men dersom det viser seg at det blir en stor inntektssvikt i kommunene, er det et godt argument om å gjøre noe, sa Stoltenberg.

Statsministeren understreket imidlertid at det ikke er noe ved dagens situasjon som taler for økte overføringer til kommunene.

SSB kom med ferske tall onsdag som viser at skattebetalingen i Norge fram til oktober i år har vært 560 milliarder kroner, en økning på 1,5 prosent fra samme periode i fjor. Kommunene har til nå i år fått inn 82,5 milliarder i skatt, en økning på 7,4 prosent, mens fylkeskommunene hadde en skatteøkning på 7,5 prosent, til 16,9 milliarder kroner.