Flere vil ha mindre hus

Folk som bygger kataloghus velger mindre boliger enn før, og de vil gjerne ha en utleiedel for å klare kostnadene, ifølge den største husleverandøren. 

– Finanskrisen ser ut til å ha ført til større interesse for de litt mindre eneboligene. Det er også flere enn før som vil sikre seg ved å bygge hus med utleiedel, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus.

Derfor er det også flere som vurderer hustyper over to plan, særlig halvannen etasjes hus.

– Vårt inntrykk er at folk som har gått med tanker om å bygge ser gode muligheter mens tidene ellers er dårlige. Det vil bli vesentlig dyrere å bygge om et år eller to, kanskje opp mot 20 prosent. Derfor anbefaler vi folk å gå i gang nå hvis de går med planer om å bygge, sier Myrland.

Mesterhus får også mange spørsmål om de har noen råd om finansiering av boligen.

– Her må kundene selv gjøre sine undersøkelser, men det virker ganske klart at Husbanken i øyeblikket er rentevinneren på lån med fastrente, sier Raymond Myrland.

Billigere trelast
Prisen på byggevarer, særlig trelast, har falt det siste året.

– Prisene vil trolig gå ytterligere noe ned i 2009. Samtidig har bedriftene som tilbyr byggtjenester slanket organisasjonene og kuttet kostnader, sier daglig leder Frank Ivar Andersen i Norges Byggmesterforbund.

Det vil komme husbyggerne til gode, mener han.

Også de praktiske sidene ved byggeprosjektet taler for å sette i gang nå, mener administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

– Det er lettere å få tak i gode fagfolk, og man slipper å vente på dem. Bestilleren kan nok i større grad enn før stole på at tidsplanen for prosjektet vil holde, sier Jæger.

Veien gjennom det kommunale byråkratiet går også raskere nå enn da byggeaktiviteten var på topp, mener han.

Nye forskrifter
– Samtidig vil nok mange synes det er gunstig å komme i forkant av nye lover og regler som kan gjøre byggingen dyrere og kanskje også litt mer komplisert, sier Per Jæger.

Hvis oppføringen begynner senere enn august neste år må boligen oppfylle de tekniske kravene i den nye energiforskriften, som betyr tilpasning til lavenergistandard.

Det er også varslet nye og skjerpede regler til nyoppførte hus i plan- og bygningsloven.