Forverring for boligbyggerne

Salget av nye boliger fortsetter å falle. Boligbyggerne opplever egen situasjon som forverret.

Dette går frem av en fersk web-undersøkelse som Boligprodusentene har gjennomført blant sine medlemmer. Som tidligere meldt på bygg.no har bransjeorganisasjonen begynt med ukentlige målinger av situasjonen ute i markedet.

Basert på sammenlignbare aktører viser innrapporteringen at bedriftene i oktober i år kun solgt åtte prosent av antallet solgte boliger i samme måned i fjor.

Videre viser de ferske tallene at boligsalget fortsetter å falle sterkt. Antall solgte boliger i uke 45 som er den første uken i november, representerer en halvering av hva som var snittet for salg per uke i oktober.

Hele 80 prosent opplever boligmarkedet som dårligere enn for ett år siden, og 60 prosent opplyser at utviklingen i egen bedrift er dårligere enn for en måned siden. Pessimismen er imidlertid tiltagende da 40 prosent uttrykker at utviklingen i egen bedrift vil være dårligere om en måned. Lyspunktet får være at aktørene ser noe lysere på egen situasjon enn for markedet totalt.

- Det er åpenbart at finansieringssituasjonen i markedet virker negativt inn, sier adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som gjennomfører de ukentlige målingene i samarbeid med Prognosesenteret.

Over 50 prosent av aktørene har opplevd at salg den siste tiden har stoppet opp på grunn av finansieringsproblemer. Tallunderlaget indikerer at hvert andre salg rammes av dette i dagens situasjon. Dette betyr at salget i praksis kunne vært dobbelt så høyt hvis problemene knyttet til finansiering var blitt løst.

Det er en økende interesse for Husbanken som kilde for finansiering. I hele oktober var det 13 prosent av de solgte boligene som var Husbankfinansierte, mens dette tallet økte til 18 prosent i den siste oktober-uken.

- Ut fra det foreliggende underlaget ser vi en kraftig vekst i andelen som søker om Husbankfinansiering. Selv om de to målingene som vi så langt har foretatt ikke er helt sammenlignbare, indikerer nivåene nesten en dobling. Vi vil i de neste målingene kunne følge denne tendensen eksplisitt, kommenterer Jæger.

Boligbyggerne har også oppgitt hvilke banker som ikke har gitt boligfinansiering i oktober. Her topper storbanken DnBNor inkludert Postbanken og Nordlandsbanken som sammen står for over 30 prosent av avslagene. Også SR Bank og Nordea er dominerende og er oppgitt av henholdsvis 18 og 13 prosent.

- Dette viser at sentrale banker og særlig storbanken DnBNor må ta større ansvar for boligfinansiering i dagens situasjon. De har tross alt et samfunnsansvar for å drive bank i Norge, kommenterer Jæger.

Den negative markedssituasjonen fører også til at permitteringer og oppsigelser rykker nærmere. I underkant av 20 prosent av aktørene har så langt i år permittert ansatte. I løpet av november forventer en fjerdedel av boligbyggerne å sende varsel om permitteringer.

- Blir disse permitteringene realisert som aktørene frykter, betyr dette at nærmere 40 prosent av boligaktørene vi ha gjennomført permitteringer i løpet av denne høsten, sier Per Jæger.

- Disse tallene viser med all tydelighet at det viktigste av alle tiltak nå er at bankmarkedet igjen begynner å fungere. Alle andre tiltak vil ha liten effekt hvis ikke det private bankmarkedet begynner å fungere, og at offentlig finansiering gjennom Husbanken og liknende får økte rammer og en viktigere rolle i mellomfinansiering og sluttfinansiering av boliger, kommenterer adm. direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening.