Takk og pris

Takk og pris for at vi har Husbanken. Vi har alltid gått i forsvar for denne banken. Det har vært mange angrep på denne statsbanken opp gjennom tidene. Mange har hevdet at det er bortkastet å ha en slik bank når man har oppegående private banker. Problemet er at de private bankene svikter hver gang brottsjøene kommer. Dette har vi fått nok av eksempler på de siste ukene. Hele banksystemet har vært på vei inn i en "komalignende " situasjon.

 

Nå synes bankene å komme i gang igjen, men mange nekter fortsatt å gi byggelån og andre lån boligkjøpere er helt avhengi av. Da er Husbanken god å ha. Ved forrige nedgangsperiode reddet Husbanken boligbyggingen. Hadde det ikke vært for denne banken ville en hel næring ha bukket under på begynnelsen av 1990-årene.

Vi mener at Husbanken skal få vesentlig større rammer - og vi mener at ordningen med startlån fra kommunene (kommunene låner penger fra Husbanken for å gi slike startlån) gjør at langt flere enn nå kan fullfinansiere sine boligprosjekter.

Det vi har bruk for nå er gode nøkterne boligprosjekter.

Ellers ser vi med skrekk og gru på at stadig flere boligbyggelag begynner å komme i store vanskeligheter. Det er dessverre en del boligbyggelag som også har tatt av og som har satset på prosjekter med lave innskudd og en enorm fellesgjeld. Nå er utgiftene blitt så store at konkurs er eneste løsning. Heldigvis har de fleste boligbyggelag opptrådt fornuftig i bonanza-tiden, men noen har altså lagt vett og forstand til side. Selvsagt skaper dette problemer for mange mennesker. Uansett må det ryddes opp. Kanskje kan Hus banken også i slike tilfeller brukes mer aktivt. Uansett er det ikke spekulantene som skal reddes, men folk som har havet i ulykken.
.