Scanpix

Befring taus om Fjelltun-rapporten

Fylkesmann Ottar Befring er taus om konklusjonene i rapporten om Fjelltun-ulykken i Ålesund. Rapporten legges fram i Oslo mandag formiddag.

 

Fem menneskeliv gikk tapt da en fjellskrent bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund løsnet 26. mars i år slik at de nederste etasjene i boligblokken kollapset.
I ettertid ble Ålesundutvalget nedsatt av kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap). Utvalget fikk fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal som leder, og fikk som mandat å gjennomgå ulykken og se på om det bør gjøres endringer i lover og regler.

Foreslår endringer
Sunnmørsposten skriver fredag på sine nettsider at Befring har avslørt noe av innholdet i rapporten ved ulike anledninger. Det er blant annet ventet at rapporten vil foreslå flere helt konkrete endringer i plan- og bygningsloven, ifølge avisen.

I forbindelse med et seminar Ålesundutvalget hadde med entreprenører og fagorganisasjoner i slutten av september, kom det tydelig fram at utvalget vil foreslå at geoteknikk i framtida må bli en del av kommuneplanene.
Under dette seminaret ble det, ifølge Teknisk Ukeblad, diskutert hvilke forundersøkelser som det stilles krav til når det skal bygges i bratte fjellskrenter. Dessuten også hvilke krav en bør ha til geologiske undersøkelser, oppfølging og sikkerhet både før, under og etter sprengningsarbeider.

Kan bli bedre
Tomta for boligblokken i Fjelltunvegen 31 var sprengt ut i fjellet mellom Fjelltunvegen og Kneiken.
Sunnmørsposten viser også til to intervjuer Befring har gitt til NTB der han uttaler seg om informasjon og krisehåndtering.
Befring sa i det ene av disse intervjuene, etter en erfaringskonferanse i Ålesund, at det fortsatt går an å bli bedre både på informasjon, mediehåndtering og på gode rutiner som gjør det mulig å håndtere en uforutsett hendelse på en god måte fra første øyeblikk.
- Det å ta ledelse og ansvar, være synlig og tilstedeværende, og være forberedt på hendelser som kommer uventet, har vi forsøkt å dyktiggjøre folk på under denne konferansen, sa Befring i dette intervjuet.