AF Gruppens nye gullklump

AF har sterkest vekst innen forretningsområdet energi med årlig vekstrate siden starten i 2006 på 200 prosent. Virksomheten leverer også gode marginer. 

– Veksten skyldes oppkjøp samtidig som alle de oppkjøpte selskapene kan vise til organisk vekst, kommenterte en fornøyd konsernsjef Pål Egil Rønn da AF la frem sine resultater etter tredje kvartal.

Bare i tredje kvartal nådde virksomheten en omsetning på 187 millioner kroner med en resultatmargin på 9,4 prosent. Etter årets tre første kvartaler er omsetningen 320 millioner med en resultatmargin på 7,7 prosent.

– Vi opplever stor etterspørsel etter energitjenester fra offentlige og private aktører. Dette betyr at vi innenfor denne sektoren søker aktivt etter nye medarbeidere, forteller Tore Fjukstad som er konserndirektør for AF Energi.

– Prognosen er at omsetningen for 2008 kan nærme seg 600 millioner kroner med en resultatmargin i størrelsesorden 10 prosent som vi er godt fornøyd med i en utviklingsfase, fremholder Fjukstad som opplyser at energivirksomheten nå har nådd et nivå hvor den bidrar til å stabilisere aktiviteten til konsernet i nedgangstider for bygg.

AFs energivirksomhet er rettet mot næringsbygg og industri over hele Norge, mot offshore samt marin virksomhet i Norge og internasjonalt. Man tilbyr analysering av energibehov og leveranser av energieffektive løsninger med garanti, vedlikehold og ombygging av HVAC-systemer på oljeplattformer samt design og installasjon av HVAC-anlegg på skiftsverft og spesialfartøyer.

– I dette markedet merker vi ikke noe til noe skrubbing på grunn av den globale finanskrisen. Stigende energipriser øker behovet for kostnadsreduksjoner i næringsbygg og industri. Innen offshore er oppdragsmengden stabil og elektrifisering kan gi nye muligheter. For marin virksomhet er ordrebeholdningen rekordhøy og markedet er mindre markedsutsatt enn nybyggingsmarkedet, sier Fjukstad som signaliserer fortsatt vekst både organisk og gjennom oppkjøp.

Selv om energivirksomheten stadig står tryggere på egne ben, påpeker Hustad at forretningsområdet også samspiller med annen virksomhet i AF Gruppen. Her trekker han frem som eksempel utbyggingen av gamle Tiedemanns tobakksfabrikk. På dette prosjektet blir en gammel saneringsmoden fyrsentral revet av AF Decom. Fyrsentralen blir ersattet av en ny hvor AF Byggfornyelse står for arbeidet. Og endelig prosjekteres en ny biosentral av AF Energi & Miljøteknikk.