Resesjon i Tyskland

Den tyske økonomien gikk inn i en resesjon i tredje kvartal i år, ifølge offisielle tall. 

Tyskland ble kalt Europas økonomiske lokomotiv i tiårene etter andre verdenskrig, men også den eksportrettede tyske økonomien rammes knallhardt av den globale finanskrisen.'

Tysklands økonomi gikk tilbake med 0,5 prosent i tredje kvartal og gikk dermed inn i en resesjon, viser tall fra landets offisielle statistikkbyrå.

Resesjon defineres som negativ økonomisk utvikling i to kvartaler på rad. Den tyske økonomien gikk tilbake også i andre kvartal i år.

– Nedgangen er sterkere enn vi hadde ventet. Det viktigste budskapet er: Vi har det svart på hvitt, resesjonen er kommet, sier økonomen Sebastian Wanke ved DekaBank.

Tror det blir verre
Det er først og fremst svekket eksport og økt import som har hatt negative følger for den tyske økonomien, og utenrikshandelen bidro derfor ikke til vekst, skriver Der Spiegel.

Innenlands er det riktignok enkelte positive trekk, blant annet et noe økt forbruk, men ekspertene tror likevel fjerde kvartal blir enda verre for Tysklands økonomi:

– Det som er enda mer bekymringsfullt, er at virkningen av finanskrisen fortsatt ikke har slått til for fullt. Hvis du synes dagens tall allerede er dystre – bare vent til neste kvartal, sier Carsten Brzeski ved ING Financial Markets.

Han får støtte:

– Dessverre tyder ikke de foreløpige signalene på at det blir bedre i fjerde kvartal, sier Sebastian Wanke.

– Gjør for lite
Tysklands forbundskansler Angela Merkel har fått krass kritikk fra et ekspertpanel med økonomer for å ha gjort for lite for å motvirke effektene av finanskrisen på landets økonomi.

Regjeringen har lansert hjelpetiltak med en totalramme på 515 milliarder euro for å takle krisen, men ekspertpanelet mener tiltakene bare er et sammensurium av ulike prosjekter som skal gi inntrykk av at myndighetene gjør noe.

Ekspertene mener redningspakken er for liten til å ha noen effekt og sier regjeringen må bruke langt mer penger på å bedre infrastrukturen og utdanningssystemet, selv om det betyr økt statsgjeld.

De anslår også at arbeidsledigheten kommer til å øke med 1,1 prosentpoeng neste år.

Også flere andre europeiske land sliter tungt økonomisk. Ifølge den britiske sentralbanken er Storbritannia allerede rammet av resesjon.