USA endrer strategi for krisepakken

USA vil likevel ikke bruke den enorme krisepakken til å kjøpe opp såkalte råtne lån, slik planen opprinnelig var. I stedet skal den brukes til å skyte kapital inn i vaklende banker.

Det opplyste USAs finansminister Henry Paulson onsdag. Ved å pumpe mer kapital inn i bankene, ønsker myndighetene å gi dem muligheten til å fortsette utlånsvirksomheten.

Dette skal igjen gi forbrukerne mulighetene til å ta opp nye forbrukslån for å dra i gang den haltende amerikanske økonomien.

I utgangspunktet skulle USAs myndigheter bruke krisepakkens 700 milliarder dollar på å kjøpe opp råtne lån, men på en pressekonferanse i Washington onsdag sa Paulson er dette ikke lenger den mest effektive måten å bruke krisepakken på.

- Forverret
- Situasjonen er forandret og forverret. Den beste måten å bruke skattebetalernes penger på nå, er gjennom et investeringsprogram. Det er mer virkningsfullt, sa Paulson på den direktesendte pressekonferansen.
Det amerikanske finansdepartementet hadde innkalt til pressetreff for å gi en oppdatering på hva som har skjedd etter at Kongressen godkjente den omfattende krisepakken tidligere i høst.

Paulson understreket at det gjenstår mange utfordringer, og at redningsoperasjonen vil ta tid. Men han kjenner seg sikker på at de 700 milliarder dollarene vil være tilstrekkelig til å redde den amerikanske økonomien fra fullstendig kollaps.

Vurderer
Da kriseplanen ble vedtatt i Kongressen, var oppkjøp av såkalte råtne lån en viktig del av innholdet. Paulson understreket at de «relative fordelene» med å kjøpe opp slike lån har blitt utredet de siste ukene, og vil fortsatt bli vurdert.

- Men slik vi ser det akkurat nå, er det ikke den mest effektive måten å bruke ressursene på, sa Paulson.

Han sa også at myndighetene vil satse på å hjelpe finansinstitusjoner som ikke er banker.