Ingen regjeringskrise over EU-direktiv

Verken SV eller Sp vil bryte regjeringssamarbeidet på grunn av tjenestedirektivet. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke spekulere på dissenser i regjeringen.

Sp-leder Liv Signe Navarsete understreker at spørsmålet formelt sett ikke er behandlet i partiet, men går langt i å bekrefte at Sp ikke vil gå ut av regjeringen på saken. Sps stortingsgruppe gjentok onsdag motstanden mot at direktivet skal innlemmes i norsk lov.

- Slik jeg ser det, er ikke dette et spørsmål om deltakelse i regjeringen, men å gjøre det vi kan for å håndtere saken på en god måte, sier hun til NTB.

Arbeiderpartiet vil få bred støtte i Stortinget for at Norge skal godta tjenestedirektivet. Frp, Høyre og Venstre vil støtte Ap, mens KrF vil vite mer før partiet bestemmer seg. Slik det ser ut i dag, ligger det an til et nei.

Dissens
Navarsete vil ikke kommentere spekulasjonene om en dissens i regjeringen, der Aps ti ministre går inn for direktivet, mens SV og Sps ni ministre sier nei.

SV-leder Kristin Halvorsen vil heller ikke kommentere dette, ut over å si at saken ikke vil føre SV ut av regjering. Nestleder Audun Lysbakken innledet om direktivet på gruppemøtet onsdag og bekrefter at partiet står fast på kravet fra landsstyret om at reservasjonsretten må brukes.

- Regjeringen kan ikke gi holdbare garantier for at norske rettigheter blir videreført. Hvis regjeringen skulle vedta direktivet, vet vi ikke hva vi sier ja til. SV har ikke gitt opp kampen. Vi tror at vi med LO i ryggen kan få hele regjeringen til å si nei, sier Lysbakken til NTB.

Han vil ikke spekulere på dissenser i regjeringen og hva som eventuelt vil skje, hvis både SV og Sp går imot Arbeiderpartiets statsråder.

Statsministeren vil heller ikke kommentere oppslagene om at det brygger opp til en dramatisk dissens i regjeringen.

- Vi tar vår beslutning når vi er klare for det, sier en ordknapp Stoltenberg til NTB.

Om kort tid
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) bekrefter at det kommer et forslag før jul.
Kulturminister Trond Giske (Ap) tror ikke et ja til direktivet vil skade forholdet mellom Ap og LO, eller forholdet mellom den rødgrønne regjeringen og LO.

- Jeg tror at forholdet er så sterkt og godt at enkeltsaker ikke rokker fundamentalt ved det, sier han.

LO-sekretariatet har formulert fire krav som må innfris, dersom regjeringen skal unnlate å bruke reservasjonsretten.

- Usikkerheten rundt disse fire punktene må ryddes av veien før vi eventuelt kan gå inn for direktivet, sier LO-sekretær Ellen Stensrud. Hun vil ikke kommentere Arbeiderpartiets angivelige alenegang i regjeringen.

Fagforbundets leder Jan Davidsen advarte i helgen statsministeren mot å trumfe igjennom direktivet.

Kommisjonen
Stoltenberg, Halvorsen, Navarsete og fire andre norske statsråder deltok i en lunsj med EU-kommisjonen onsdag. Under lunsjen ble ikke direktivet nevnt med et ord, men EU-kommisjonens president José Manuel Barroso tok saken opp i et formøte med Stoltenberg.

Presidenten gjorde sitt beste for å avdramatisere følgene av det i Norge omstridte direktivet, og sier det ikke er noen motsetning mellom direktivet og det skandinaviske systemet for arbeidstakernes rettigheter.

- Tvert imot, vi ser det som et veldig viktig sosialt tiltak for arbeidstakernes rettigheter. Det utvider de europeiske reguleringene til alle land som deltar i det indre markedet, sa Barroso til pressen etter møtet.

Han påpekte at de store europeiske fagforeningene, og også de største partigrupperingene på de forskjellige fløyene, har stilt seg bak direktivet.