Omgår krav til bolig for utenlandske arbeidere

Ved at utenlandske arbeidere registrerer seg som enkeltmannsforetak, gjelder ikke de samme krav til bolig som ellers gjelder for ansatte som bor borte fra hjemmet.

På adressen i Drammen der sju mennesker omkom i brann søndag, var det registrert et stort antall enkeltmannsforetak. Når arbeidere registrerer seg på denne måten, har de ingen arbeidsgiver som er ansvarlig for boforholdene.

Unngår bestemmelser
- Utenlandske arbeidere blir gjerne rekruttert ved at de får et papir og anvisning på hvordan de kan registrere seg som enkeltmannsforetak i Norge. Dermed slipper arbeidsgiveren unna forsikringer, overtidsbetaling og bestemmelser om borforhold i Norge, forklarer distriktssekretær i Fellesforbundet i Buskerud/Vestfold, Tore Bråthen.

Formelt har ikke utlendingene noen arbeidsgiver i Norge, men de formidles til kunder via et norsk firma. Dette firmaet har ikke noe arbeidsgiveransvar for dem som er registrert som enkeltmannsforetak.

Bobestemmelser
Utenlandske arbeidere i Norge har krav på de samme regulerte boforholdene som norske arbeidstakere som bor borte fra hjemmet. Det følger av at tariffavtalen er allmenngjort. Det vil si at en norsk tariffavtale gjelder alle som er ansatt innen et fagområde. Fellesforbundet organiserer blant andre de som jobber i bygg og anlegg.

Bestemmelsene om bolig er regulert i et bilag til tariffavtalen. Her er det blant annet fastslått at hver ansatt skal ha et eget rom med dusj/wc og mulighet for å koke mat. Det er svært sjelden at disse bestemmelsene brytes når det gjelder norske arbeidere.

Dårlige hus
Som distriktssekretær i Fellesforbundet har Bråthen kommet borti mange tilfeller der utenlandske arbeidere bor svært tett og under dårlige forhold:
- Det er mer regelen enn unntaket når det gjelder østeuropeisk arbeidskraft. Spesielt gjelder det dem som arbeider i bygningsbransjen. Ofte leier arbeidsgiveren et dårlig hus og kjører inn veldig mange mennesker. Så tar de husleie av hver enkelt samtidig som de betaler dårlig.
Bråthen sier at Fellesforbundet prøver å varsle aktuelle myndigheter når de kommer over slike tilfeller, men det er ikke alltid lett å gjøre noe med.
- Det er også mange av utlendingene som selv ønsker å bo billig, vi skal ikke underslå det, sier han.

Utleie
Branntragedien i Drammen skjedde i et eldre hus. Ifølge eierfirmaet Cibora eiendom var det i god teknisk stand.

Cibora eiendom hadde leid ut huset til selskapet Proffjobb. Dette selskapet hadde igjen leid ut til et bygningsfirma ved navn Mikos.
Styreleder Eirik Gilje Mellbye i Proffjobb sier til NTB at han var informert om at bare seks personer bodde i huset.

- Vi har ikke gjort noen fortjeneste på leien, vi ville bare legge til rette for vår samarbeidspartner, som er Mikos, sier Mellbye.

Proffjobb driver ikke selv som entreprenør, men formidler kontakt mellom norske kunder og polakker som er registrert som enkeltmannsforetak.