Styrk Husbanken

Representantskapet og styret i OBOS krever i en enstemmig resolusjon at Husbanken får sterkt utvidete lånerammer.

Dette for å finansiere bygging av nye boligbygg, for å finansiere rehabilitering av eksisterende boligbygg og for å finansiere bygging av utleieboliger, skriver OBOS ien pressemelding.

I resolusjonen krever også representantskapet og styret at Husbanken inngår et samarbeid med boligbyggelag for å få til en effektiv distribusjon av startlån til førstegangskjøpere. I Oslo fungerer ikke denne låneordningen, slik den i dag praktiseres av Oslo kommune.

Resolusjonen er fattet med bakgrunn i dagens finanskrise og uroen i boligmarkedet. Representantskapet og styret påpeker at det i dagens marked er nesten umulig å få lån i bankene til å kjøpe ny bolig, det er svært vanskelig å finansiere bygging av nye boliger og å finansiere rehabilitering av eksisterende boligbygg. Dette gjør at markedet for kjøp og salg av nye boliger tilnærmet har stoppet opp. Derfor må staten gjenopprette Husbanken som et treffsikkert verktøy for å skape ro, stabilitet og trygghet i boligmarkedet.

Representantskapet og styret i OBOS krever at Husbanken:

* Får sterkt utvidete lånerammer for å muliggjøre rehabilitering av eksisterende bygg.

* Får sterkt utvidete lånerammer for å muliggjøre byggelåns- og pantelånsfinansiering av nye boligbygg

* Inngår et direkte samarbeid med boligbyggelag for å få til en effektiv distribusjon av startlån.

* Får sterkt utvidete tilskudds- og lånerammer for å finansiere utleieboliger for alle grupper

Representantskapet i OBOS består av 47 medlemmer og 23 varamedlemmer. Det er valgt av generalforsamlingen i OBOS og fører tilsyn med at OBOS' formål fremmes i samsvar med gjeldende lov, vedtekter og vedtak i generalforsamlingen.