Høyre krever sitt skatteopplegg i politisk kriseforlik

Høyre gir skattelettelser på 5,5 milliarder kroner i sitt alternative statsbudsjett. Partiet ber regjeringen inngå et kriseforlik, og krever at denne skattepolitikken ligger i bunn.

 

FAKTA om Høyres alternative statsbudsjett

 * Reverserer regjeringens skatteskjerpelser på 1,1 milliarder kroner.

 * Gir skattelettelser til bedrifter og privatpersoner på 5,5 milliarder kroner.

 * Fjerner arveavgiften til en verdi av 1,1 milliarder kroner.

* Gir 1 milliard kroner til veibygging.

* Gir 1 milliard til forskning og kunnskap.

* Utvider låneordningen til kommunene fra 2 til 5 milliarder kroner for å skape økt aktivitet innen vedlikehold.

 * Øker bedriftenes avskrivningssatser på utstyr fra 20 til 25 prosent.

 * Høyre mener partiets alternative statsbudsjettet er innrettet for å sikre arbeidsplasser ved å skape økt aktivitet i næringslivet og et tryggere økonomisk fundament for bedriftene i en periode med lavkonjunktur og finanskrise.

 

Finanspolitisk talsmann og nestleder Jan Tore Sanner og partileder Erna Solberg snakket varmt og lenge om et bredt politisk forlik om hvilken politikk som skal føre Norge ut av finanskrisen, da de la fram Høyres alternative statsbudsjett på Stortinget mandag.

Høyre flytter på mellom 10 og 11 milliarder kroner, og reverserer samtlige av regjeringens skatteskjerpelser i tillegg til å gi skattelettelser. Samlet gir Høyre skattelettelser på 5,5 milliarder kroner, ifølge egne beregninger.
Sanner mener dette er et godt utgangspunktet for å oppnå et bredt politisk forlik med regjeringen og de andre partiene om finanskrisen - men under én forutsetning.

Strengt krav
- For oss er det et strengt førstekrav at regjeringens skatteøkninger blir fjernet i statsbudsjettet og at det blir gitt skattelettelser slik vi foreslår, sier han til NTB.
Erna Solberg mener regjeringen «må innse at det ikke blir noe forlik med dens skattepolitikk». Både Kristelig Folkeparti og Venstre har alternative budsjetter som trekker i samme retning, mener Høyre-ledelsen.

Solberg og Sanner har også forhåpninger om at også Fremskrittspartiets alternativ skal gjøre det - om enn «i noe større doser» - når partiet legger fra sitt alternativ onsdag.

- Nå er det tid for å høre på opposisjonen, sa Solberg.
Høyre mener en lettere skattebyrde for bedrifter og privatpersoner er et nødvendig første skritt for å stimulere etterspørselen, og å bedre den økonomiske situasjonen i bedriftene for å sikre arbeidsplasser.

Kritiserer regjeringen
Sanner og Solberg kritiserer regjeringen for å ha lagt fram et budsjettforslag som de mener ikke tar de økonomiske krisetidene innover seg.
Mer veibygging, gunstige låneordninger til kommunene, lavere skatt til bedriftene i tillegg til høyere avskrivningssatser på utstyr og 3,5 milliarder kroner i skattelettelser på lønnsinntekt er rette medisinen for at nytt år med høyst usikre prognoser.

- Finanskrisen blir ikke løst av dette, men det er et nødvendig og viktig første skritt ut av krisen, sa Sanner.