MEF-bønn til Navarsete

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har skrevet brev til samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Strakstiltak i anleggsbransjen nå, lyder MEFs bønn til statsråden.

Under følger brevet MEF har sendt til samferdselsminister Liv-Signe Navarsete. Kopi av brevet er sendt til statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen. Brevet er signert MEFs administrerende direktør Trond Johannesen.

MEF foreslår følgende strakstiltak:
• Start opp igjen veiprosjekter som er stoppet opp.
• Start opp veiprosjekter der det foreligger ferdige planer.
• Øk innsatsen på vegvedlikehold betydelig.

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) viser til konstruktivt møte med statsråden om situasjonen i anleggsbransjen torsdag 30. oktober. MEF ser positivt på "krisepakken" som regjeringen har gitt bankene. Det er også positivt at Norges Bank følger opp med bedre betingelser for lån til bankene og samtidig setter ned styringsrenten. Dette er viktige tiltak som vil gi ny tilgang på lånekapital og forhåpentligvis lavere markedsrente til både næringsliv og husholdninger.

MEF konstaterer at regjeringen er svært opptatt av å la disse tiltakene få virke slik at finansmarkedet og likviditeten i norsk økonomi kan normaliseres. MEF er enig i at iverksatte tiltak må få en sjanse til å virke. Men samtidig rapporterer anleggsbedriftene i MEF om svært dårlig eller dårlig ordrereserve de neste seks månedene. Tilsvarende sier bedriftene at de vil permittere eller si opp ansatte. Dette er signaler vi ikke har registrert på flere år.

Forventningsundersøkelsen som MEF gjennomførte i oktober i år viser at vel 50 prosent av de små og mellomstore anleggsbedriftene, dvs. bedrifter med inntil 50 ansatte, melder om svært dårlig eller dårlig ordrereserve. Om lag 30 prosent av bedriftene sier at de vil gå til permittering eller oppsigelse av ansatte i løpet av neste halvår. Situasjonen bekreftes også i NAVs registerstatistikk for ledighet. I september økte arbeidsledigheten for vei- og anleggsarbeidere med 112 prosent fra samme tid i fjor og i oktober var ledigheten 54 prosent høyere enn i oktober 2007.

MEF måler ledig kapasitet til å bygge vei blant medlemsbedriftene to ganger i året. Tendensen de siste årene har vist økt ledig kapasitet. Kapasitetsundersøkelsen for høsten 2008 blir avsluttet i månedsskifte november/desember. Tilbakemeldingene så langt er urovekkende.

MEF tar dette svært alvorlig, og er bekymret for at situasjonen vi nå opplever, resulterer i nedbygging av anleggskapasiteten i Norge. For at anleggsbransjen skal opprettholde kompetansen som landet trenger, er det viktig å unngå permitteringer og oppsigelser. For å unngå en slik utvikling er det behov for strakstiltak før årsskiftet.

Det er tilstrekkelig ledig kapasitet blant medlemsbedriftene i MEF til å ta fatt på økt veivedlikehold og veibygging nå.