Sørgrenda

Sørgrenda

Sørgrenda

Sted: Geilo
Prosjekttype: Nybygg
Kontraktssum eks mva: 106,5 mill
Areal BTA: 7.718 m2
Byggherre: Sørgrenda
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Byggeleder: Constructa
Arkitekt: Link Signatur
Rådgivere: RIB: Sweco Norge = RIAku: Kilde akustikk = RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Geilo Tomteservice - Betongelementer: Førde Sementvare - Prefab betongtrapper: Nor Element - Membrantekking: Protan Tak - Taktekking: Hallingtorv - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Parkett: Bo Andren Norge - Mur og flis: Murmester Paul Markussen - Badstuer: Høyer - Blikkenslager: Blikkhuset Hallingdal - Rørlegger: Nordheim VVS - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Elektro: Ål Installasjon - Tretrapper: Frekhaug Trappefabrikk - Dører: Swedoor - Kjøkken, bad og garderobe: Sigdal Kjøkken

 

I Sørgrenda i Geilo Fjellandsby har Veidekke Entreprenør avdeling Hallingdal ført opp fire bygg med til sammen 65 leiligheter.

Med en samlet kontraktssum på 106,5 millioner kroner eks mva er dette et av de største oppdragene Veidekkes avdeling i Hallingdal har hatt.

7.700 kvadratmeter
De fire byggene har et leilighetsareal på 5.018 kvadratmeter og et parkeringsanlegg (med boder) på 2.700 kvadratmeter under bakken. Tiltakshaver er Sørgrenda AS. Byggene er tegnet av Link signatur, team Bergen, og bygget i totalentreprise. Byggearbeidene startet i august 2006 og ble avsluttet i oktober i år.

65 leiligheter
Tomten er skrånende og ligger rett på grunnfjell. Det er bygget en parkeringskjeller av betongelementer med 71 biloppstillingsplasser og boder. Tre av byggene ligger oppå denne parkeringskjelleren.

De 65 leilighetene varierer fra 49 til 110 kvadratmeter. Det er 15 leiligheter i tre av byggene og 20 i det fjerde. Standarden er høy og det har vært mulig for kjøperne å få oppfylt spesielle ønsker. Alle leilighetene har kabel-TV og terrasser eller balkonger. Solforholdene er meget gode. Leilighetene kan enkelt få livsløpsstandard. Det er skitrekk nær boligene. Området er barnevennlig.

Bærende konstruksjon over bakken er av prefabrikkerte betongelementer i leilighetsskille, hulldekker i betong, samt noe stålbæring. Takene har torvtekking. Fasadene består av reisverk med VisorWood trekledning og noe lecavegg med forblending i naturstein. Fasadene er dermed tilnærmet vedlikeholdsfrie. Trevirket vil gråne og få en fin patina. Inne i leilighetene er det glattpanel på veggene og parkett og skiferfliser på gulvene som standard leveranse.

Vinter på Geilo
Prosjektleder Geir-Ole Nilstad sier at de største utfordringene har vært bygging om vinteren på Geilo og bygging i skrånende terreng.

- Vi måtte bygge parkeringskjelleren i to omganger inkludert byggene oppå.

Når aktiviteten var på topp var 60 personer med på byggingen. Det var ingen fraværsskader under arbeidet. Det var kildesortering på byggeplassen og sorteringsgraden var på 65 prosent. Vi har lært mye om bruk av VisorWood på fasadene.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen av byggene. Før innredning ble byggene avfuktet. Leilighetene har vannbåren gulvvarme, med unntak av badene som har elektriske varmekabler. Prosjektet har varmepumpe mot jordvarme. Bodanlegget er oppvarmet og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Alle leilighetene har gasspeis. Det er selvrensende glass der det er vanskelig å komme til for å gjøre rent. Byggene er fullsprinklet. Parkeringskjelleren har brannalarmanlegg. Utenfor byggene kommer det grøntanlegg.

90 trailerlass
Prosjektansvarlig Per Rune Kårstad i Førde Cementvare forteller at firmaet har produsert og montert veggelement, søyler, svalganger og dragere og montert hulldekker.

- Dette har vært en stor jobb for oss. Vi har levert 2.400 tonn med elementer. De ble fraktet på 90 trailerlass fra Førde til Geilo.

Tilpasning til terreng
Sivilarkitekt Grethe Haugland i Link signatur sier at tilpassing av byggene til eksisterende terreng, til nabogrend og til fremtidige tilgrensende prosjekt var det mest krevende i dette prosjektet.

- Høy utnyttelse på tomten har gitt utfordringer med å kunne ivareta privatlivet til hver leilighet samtidig som de skulle ha gode utsiktsforhold og private uteplasser med best mulig sol i en østvendt li. Oppfølging, håndtering og koordinering av kundeendringer underveis i byggeprosessen både mot utførende, byggherre og kommune var også utfordrende.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter