Hotel Union

Hotel Union

Sted: Geiranger
Prosjekttype: Utbygging
Bruttoareal: 3.500 kvm
Byggherre: Union Hotell
Byggeleder: Trygstad Bygg
Arkitekt: Sandbakk & Pettersen Arkitekter
Rådgivere: RIB og RIBr: Rambøll Norge - RIV: Techno Consult Møre - RIE: ElektroTeam

Underentreprenører og leverandører: Sprengning og graving: Busengdal Transport - Kanaler i grunn: Plato - Betongarbeid: Kjell Nordang - Stålarbeid: Engeset Mek. Verksted - Snekker: Geiranger Bygg - Taktekking: Vestlandstak - Glass- og aluminium: H-Produkter - Maler og gulvlegger: Oddvin Westerås - Mur, pus og flis: Tor Hole og Kjartan Holen - Rørarbeid: Johansen Maritime - Ventilasjon: Gunnar Karlsen - Elektro: Norddal Elverk - Varmestyring: Micro Matic - Gassanlegg: Valle Rør - Rekkverk: Midthaug Møre - Heis: Lift-Tech 

Tradisjonsrike Hotel Union i Geiranger på Sunnmøre har bygget en 1.500 kvadratmeters spa-avdeling med internasjonalt nivå og 29 nye rom.

Direktør og fjerdegeneasjons eier Sindre Mjelva ved Hotel Union forteller at hotellet har hatt forspørsler fra gjestene om spa-avdeling. – Vi ønsket å etterkomme våre gjesters ønsker. Vi ser også at spa-avdelinger er en trend i det internasjonale hotellmarkedet.

3.500 kvadratmeter
Utbyggingen ved hotellet er på totalt 3.500 kvadratmeter. Det er Sandbakk & Pettersen Arkitekter fra Ålesund som har prosjektert den nye delen av hotellet. Den er ført opp i delte entrepriser med Trygstad Bygg som byggeleder. Arbeidene startet i september i fjor. De nye rommene ble tatt i bruk i juni i år og spa-avdelingen i juli.

Spa og 29 rom
Den nye avdelingen rommer en badeavdeling og en spa-avdeling. Badeavdelingen har et stort basseng som er 12,5 ganger 8 meter og inntil to meter dypt, et barnebasseng med en liten sklie, badstue og grotte for barn innendørs og et utendørsbasseng med konstant temperatur på 32 grader. Her er det benker, motstrømsanlegg (swimtrainer) og nakkemassasje. Dette bassenget er bygget i stål, noe som gir enklere renhold og lengre levetid.

Spa-avdelingen består av en våtromsavdeling, en behandlingsavdeling med fem rom og en relax-avdeling. I våtromsavdelingen er det hydrowalk, en oppfriskenede spasertur i kaldt vann (blodsirkulasjonen øker noe som gjør det lettere å slappe av), tyrkisk hamam (med mulighet for å sette seg ned og kose seg med tyrkisk eplete etterpå), japansk varmebad (der man skal sitte 10-15 minutter i 42 graders vann), flere ulike dusjer og badstue. I behandlingsavdelingen kan gjestene få massasje, manikyr, pedikyr, gjørmebad og kroppswrap. I relax-avdelingen er det spiserom, bibliotek, stillerom og leserom.

Mjelva sier at han har hentet mye inspirasjon fra spa-hoteller rundt om i Europa. Det er bevisst brukt materialer fra nærområdet, som tre og naturstein, samt mye Otta-skifer. Spa-avdelingen har vannbåren oppvarming. For å oppnå maksimal komfort er det lagt ned kaldvannssløyfe i gulvet i badstuene.

Spa-suiter
To av de nye rommene er spa-suiter på 150 kvadratmeter. De har en stor stue, stort soverom og et stort og et mindre bad. I det store badet er det frittstående badekar, tyrkisk steambad og finsk sauna. Soverommet og det store badet kan stenges dersom man skal ha arrangementer i suiten og ønsker å holde noe privat.

Alle de nye rommene har separate bad og toalett, noe mange gjester ønsker og som begynner å bli vanlig på hoteller i høyere prisklasser i mange land.

Den nye fløyen har bærende konstruksjon i plasstøpt betong med etterspente dekker. Taket er flatt og forberedt for en etasje til. Fasadene har mye glass og noe Steni-plater. Videre utbygging kan skje på flere måter og det tekniske anlegget er dimensjonert og forberedt for videre utbygging.

Tid, logistikk og vinter
Byggeleder Magne Trygstad i Trygstad Bygg forteller at både byggetiden, logistikk og bygging om vinteren var utfordrende. – Vi måtte også ta hensyn til at det var full drift ved hotellet i byggetiden.

På det meste var 100 personer med på ut byggingen. Det var ifølge Trygstad ingen fraværsskader under arbeidet.

Det ble praktisert rent bygg i hele byggtiden. Den nye avdelingen har fått SD-anlegg og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er fire ventilasjonsanlegg i den nye delen; to for spa-avdelingen, et for bassenget og et for rommene. I kjelleren under den nye delen er det montert en varmepumpe på 3,8 tonn. Den reduserer strømforbruket med 75 prosent, noe som betyr 70.000 kroner innspart i måneden.

Nøktern og langsiktig
Etter utbyggingen er det 197 rom og suiter på hotellet. Sidre Mjelva pleier å si at Hotel Union har 4+ stjerner. De fleste gjestene oppfatter det nok som et femstjerners hotell. Årlig omsetning etter utbygging vil ligge på cirka 60 millioner kroner. De viktigste kundegruppene er lokale og regionale helgegjester og lokale/regionale kurs og konferanser og nasjonale og internasjonale ferie- og fritidsgjester og konferanser.
Hotellet ble etablert i 1891 og eies og har vært drevet av familien Mjelva i fire generasjoner. Lokal og norsk identitet er viktig, samtidig som det skal ha internasjonal standard. Vertskapsfamiliens filosofi er å være nøkterne og langsiktige. Ifølge Mjelva er hotellet tett knyttet til faste samarbeidspartnere, noe som skaper kontinuitet. Det er 50 årsverk på hotellet. Dermed er det en svært viktig arbeidsgiver i en bygd med 210 innbyggere.

Inpasse prosjektet
Sivilarkitekt Kjell Oscar Pettersen i Sandbakk & Pettersen Arkitekter forteller at den største arkitektoniske utfordringen i denne utbyggingen var å få utbyggingen til å se minst mulig ut. – Hotel Union er på 16.000 kvadratmeter og ligger i en liten bygd. Da er det viktig at det ikke dominerer for mye. Vi arbeidet bevisst for å gjøre utbyggingen så diskret som mulig.

Tekst og foto: Ole Harald Dale. Foto: Hotel Union 


Flere prosjekter