181 Eiganes

181 Eiganes

Sted:Stavanger
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 204 mill kroner
Bruttoareal: 20.070 kvm
Byggherre: Otium
Totalentreprenør: Skanska
Arkitekt: Brandsberg-Dahls Arkitekter
Landskapsarkitekt: Klorofyll landskap
Rådgivere: RIB og RIBr: Dimensjon Rådgivning - RIV: Multiteknikk - RIAku: Sinus

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa - Stål: Icopal Metall - Tømrer: TS Byggtjenester - Dører: Swedoor - Vinduer: NorDan - Maler: Malerfirmaet Lund & Våland - Parkett: Bo Andren - Mur: Gunnar Halvorsen - Flis: Smistad mur og bygg - Sanitær: Team Rør - Ventilasjon: Oras Agder - Elektro: Klepp Installasjon - Heiser: Otis 

Boligprosjektet 181 Eiganes på Tjensvoll inneholder 149 leiligheter. Både beliggenhet, utforming og materialer hever dette prosjektet over mange andre.

Leilighetene ligger i seks blokker som har fra fem til sju etasjer.

204 millioner kroner
Prosjektet omfatter 11.500 kvadratmeter boliger, 7.500 kvadratmeter parkering og boder og en dagligvarebutikk på 1.070 kvadratmeter. Tiltakshaver er Otium AS. Byggene er tegnet av Brandsberg-Dahls Arkitekter og ført opp i totalentreprise av Skanska. Entreprisekostnaden er 204 millioner kroner eks mva. Byggestart var i januar 2006. Byggene har blitt trinnvis ferdige fra april 2007 til september i år.

149 leiligheter
Prosjektleder Svein Skjold i Skanska forteller at tomten på Tjensvoll er på 7,5 mål. – Det meste av tomten ligger på fjell. Bare en blokk ligger på en fylling der peling var nødvendig.

De 149 leilighetene varierer fra 55 til 140 kvadratmeter, med unntak av fire mindre leiligheter på 36 kvadratmeter. Kvadratmeterprisen ved salg lå på 33-34.000 kroner. Tron Gudmestad fra Otium beskriver standarden som høy, med stor bruk av eksklusive materialer. Kjøperne kunne velge blant mange tilvalgsløsninger. Alle leilighetene har kabel-TV, bredbånd, porttelefon og gode solforhold. De fleste leilighetene har to terrasser eller balkonger. Parkering er innendørs. Alle leilighetene har hver sin parkeringsplass (toppleilighetene har to hver). Cirka 30 prosent av leilighetene har livsløpsstandard. Utenfor byggene er det grøntarealer, lekeplasser, gangstier, benker og belysning. Skjold beskriver prosjektet som barnevennlig.

Tegl og sedertre
Byggene ser rektangulære ut på avstand, men på grunn av inntrukne, trekantete balkonger er de stjerneformete. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Takene er flate, isolerte og tekket med papp. Fem av blokkene har forblending av lys, belgisk tegl. Den sjette blokken har forblending av svart Wienerberger tegl fra Skien. Alle blokkene har innslag av sedertre i fasadene. Skjold presiserer at sedertreet kommer fra plantasjer i Canada og er klarert. Innvendig har leilighetene parkett på gulvene, gipsvegger og flislagte bad.

Leilighetene har vannbåren varme via radiatorer, med unntak av gulvene på baderommene der det er gulvvarme. Vannet varmes opp i en gasskjel. En blokk samt garasjeanlegget er sprinklet. Leiligheter over 100 kvadratmeter har sentralstøvsuger.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. De tre første blokkene som ble bygget ble tørket ut med varme basert på gass. Byggene ble kontrollert for fukt før innredningsarbeidet startet. En blokk ble bygget med telt over.

Vær og byggetid
Skjold sier at den største utfordringen i oppføringen av blokkene var værforholdene. – Vi hadde mye vind og nedbør under byggingen. En annen utfordring var selve byggetiden, som var knapp for de tre første blokkene.

Når aktiviteten var på topp var 100 personer med på byggingen av 181 Eiganes. Skanska utførte selv alt betongarbeid i prosjektet, samt tømrerarbeidet på blokk F. Ifølge Skjold var det ingen alvorlige skader under byggearbeidet. Han trekker frem lærdommene fra arbeidet med teglfasadene som nyttige i nye prosjekter. – I tilegg lærer vi litt av alle prosjekter.

Lys og luft
Sivilarkitekt Per Christian Omvik i Brandsberg-Dahls Arkitekter forteller at den viktigste arkitektoniske utfordringen var å skape boliger med mest mulig lys og luft. – Dette styrte plasseringen av byggene på tomten, og derfor står byggene litt forskjøvet i forhold til hverandre.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter