Akersgata 51 og Apotekergata 6

Akersgata 51 og Apotekergata 6

Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehab
Entreprisekostnad eks mva: 265 mill kroner
Bruttoareal:18.500 kvm
Byggherre: Entra Eiendom
Byggherreombud: Stor-Oslo Prosjekt
Totalentreprenør: NCC Construction
Arkitekt: Dark Arkitekter
Rådgivere: RIB: Rambøll Norge - RIV: Erichsen & Horgen - RIV forprosjekt: DeltaTek - RIE: Ing. Per Ødemark - RIE forprosjekt: Støltun - RIAku: Brekke & Strand Akustikk - RIBr: Roar Jørgensen - Uavh. kontroll brannteknikk: Egil Berge - Rådgivende prefab/bærestål for Åkrene: Siv.ing. Knut Finseth

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geoplan Øst - Bæresystem i stål: Åkrene Mek. Verksted - Stålarbeider: Odd Aronsen Mekanisk Industri - Hulldekker: Spenncon - Veggelementer: Con-Form - Ferdigbetong: UniCon - Hulltaking: Mimax Asfalt & Betong og Maksbygg - Gulvavretting: Euro Gulv - Taktekking: HesselbergTak - Vinduer: Romerike Glass - Glassarbeider: Daaland Glass og Fasader - Maler: Malerservice - Gulvbelegg: Intep - Flislegger: Per L. Lund - Pussfasade: ABC Pussteknikk - Mur- og pussarbeider: Fjeldheim & Knudsen - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Rørlegger: Nordisk Varme Sanitær - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Elektro: Sæther Elektriske - Brannisolering: Bygg og Brannsikring Østlandet - Lås og beslag: Møller Undall - Trapper og rekkverk: Jotne Ankers - Solavskjerming: Denorma Krone - Systemvegger og himlinger: Acouso - Dører, stål og tre: Daloc Norge - Dørmontasje: Kaefer Construction - Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken - Heis: Kone - Vasking: Ullensaker Renholdsservice - Byggvask: Toma - Kran: Kranor - Fasadevask: Noracon - Anleggsgartner: Steinmiljø 

De to byggene Akersgata 51 og Apotekergata 6 i Oslo sentrum er rehabilitert og bygget sammen.

Prosjektleder Per-Kristian Overvik i NCC Construction forteller at rehabiliteringen av de to sentrumsbyggene har vært komplisert. – Det er egentlig tre ulike bygg med tre ulike aksesystemer og kotehøyder som er bygget sammen.

Mye uforutsett
– Det var også mye uforutsett i bygningsmassen, blant annet dårlige dekker og dårlige vegger. Før Rivnings-Spesialisten (nå Veolia Miljø) rev sentralpartiet i bygningsmassen måtte di stive av alle etasjer i Akersgata 51. I Apotekergata 6 har vi bygget på tre nye etasjer. Disse måtte ha eget bæresystem fra grunnen. Vi måtte også forsterke alle søylene i den eksisterende delen av Apotekergata 6.

Prosjekteringsleder Eirik Bredesen i NCC Construction sier at de lave etasjehøydene i den eksisterende bygningsmassen skapte utfordringer for installasjon av tekniske anlegg. – Vi måtte skifte ut det meste av de tekniske anleggene i begge byggene og den lave takhøyden gjorde det krevende å finne gode føringsveier.

Overvik trekker frem logistikk som et annet krevende punkt. – Byggene ligger i et av Oslos mest trafikkerte områder. Riggplassen var på mindre enn 400 kvadratmeter. Under byggingen av ny bærekonstruksjon brukte vi både tårnkran, mobilkran og alimak. Akersgata måtte holdes åpen hele døgnet for utrykningskjøretøy. Apotekergata fikk vi sperre om natten. Vi måtte også tilpasse oss driften hos VG og Dagbladet i nabobyggene. Vi kunne ikke lage for mye støy om dagen, siden det ville forstyrret avisproduksjonen.

265 millioner kroner
De to byggene har en samlet gulvflate på 18.500 kvadratmeter. Grunnflaten er 1.500 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 265 millioner kroner eks mva. rehabiliteringen er prosjektert av Dark Arkitekter og utført av NCC Construction etter en samarbeidskontrakt (incitamentskontrakt med målpris). Stor-Oslo Prosjsekt har vært byggeleder. Byggherre er Entra Eiendom.

Rivningsspesialisten startet rivning for Entra i september 2006. NCC begynte med byggearbeidene i mars 2007. Første overlevering skjedde 1. september i år. Siste del skal overleveres 1. desember.

Alunskifer
Anleggsleder Henrik Bager i NCC Construction forteller at det er alunskifer i grunnen under byggene. – Vi rensket alt løst fjell og forseglet så fjellet med to lag to-komponent epoksy. Betongen er en ny resept tilsvarende den tidligere sulfatholdig betong. Vi satte også ned en del bolter i fjellet, kamstålet i disse er forseglet med epoksy. Alunskifer inneholder både radon og stoffer som reagerer med betong.

Stålsøyleforsterkning
Den nye bærende konstruksjonen består av søyler av stål og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene er i glass, mur og puss, samt blå fasadeplater. Den opprinnelige fasaden er i størst mulig grad tatt vare på. I kontoretasjene er det systemhimlinger og systemvegger.

I første etasje ligger det en aerobicsal som har forsterket bæring med stålsøyler to etasjer ned for å unngå at dekkene skal begynne å svinge når 50 personer beveger seg i takt.

Fjernvarme
Byggene har fått vannbåren oppvarming med radiatorer, basert på fjernvarme. Alle glass er skiftet. Alle glass er skiftet og solutsatte vinduer mot Akersgata og Apotekergata har fått glass med innlagt solavskjerming. Byggene er fullsprinklet. Det er montert SD-anlegg. Ventilasjonanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Det er fem heiser i byggene. I tre underetasjer er det parkering for 30 biler. Bilene kommer inn og ut av parkeringsanlegget med bilheis.

Advokater, vin og trim
Leietakere i bygget er Advokatfirmaet Hjort, Vinmomopolet, Gold’s Gym, Inmeta Consulting, Schibsted Eiendom og Deli de Luca. I kontoretasjene er det en kombinasjon av cellekontorer og landskap. Leietakerne har hver sin resepsjon. Vask og vaktmestertjenester er fellestjenester.

Kompetansehevende
Overvik sier at prosjektet har vært kompetansehevende for NCC. – Vi har lært mye nytt innen både prosjektering og utførelse av komplekse rehabiliteringsoppdrag. Vi har hatt et konstruktivt og godt samarbeid og god kommunikasjon med både byggherre og underentreprenører, noe som har gjort hverdagen vår enklere.

Totalt har 850 personer fra 48 land vært med på rehabiliteringen av Akersgata 51 og Apotekergata 6. Når aktiviteten var på topp var 150 personer i arbeid. Arbeidet er utført uten alvorlige skader.

Binde sammen
Sivilarkitekt Tor E. Falch i DARK Arkitekter forteller at arkitektenes største utfordring var å få flere eldre bygg til å møtes og fungere som ett bygg. – Den nye delen i midten av bygget binder nå de eldre nivåene sammen. Vi måtte også ta hensyn til at fasaden på Akersgata 51 er vernet og jobbe nennsomt slik at det ikke ble noen endringer her.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter