Kina satser stort for å hindre økonomisk krise

Kina sprøyter inn 4.000 milliarder kroner i den offentlige økonomien for å hindre økonomiske nedgangstider. Tiltakene kan også ha positiv effekt for resten av verden.

Den økonomiske pakken ble vedtatt av den kinesiske regjeringen søndag. Pengene skal investeres over flere år iblant annet infrastruktur og velferdstiltak. Det skal bygges jernbaner, undergrunnsbaner og flyplasser. I tillegg skal det bevilges penger til andre deler av offentlig sektor, også på lokalnivå.

Kina kunne notere et budsjettoverskudd i første halvår av 2008 på nesten 1.200 milliarder kroner, og den kinesiske økonomien er fortsatt verdens raskest voksende. Men skatteinntektene har sunket markant i høst på grunn av den internasjonale finanskrisen.

Løser opp
Den kinesiske sentralbanken har allerede kuttet renten tre ganger siden midten av september. Nå sier regjeringen i Beijing at den kommer til å praktisere en langt mindre stram kredittpolitikk og oppfordrer til økt lånevirksomhet for å holde hjulene i gang.

Den økonomiske pakken er enorm selv for et land av Kinas størrelse, og vil utgjøre rundt 15 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Til sammenligning vedtok USA - som har en økonomi som er fire ganger større enn Kinas - for kort tid siden en redningspakke på nesten 4.800 milliarder kroner.

Kinas stimulanspakke kommer mindre enn en uke før president Hu Jintao reiser til Washington og toppmøtet om verdensøkonomien. Kina har vært under press for å gjøre sitt for å styrke den globale økonomien.

Lørdag snakket Hu med USAs nyvalgte president Barack Obama, som får finanskrise og økonomisk resesjon i fanget når han flytter inn i Det hvite hus i januar.

Arbeidsplasser borte
Kinas økonomi har vokst med godt over 10 prosent hvert år de siste fem årene. Lavere eksport, mindre konsum og svakere investeringer har imidlertid ført til at også Kina har fått merke de økonomiske nedgangstidene. Blant annet har en rekke industriarbeidsplasser forsvunnet som følge av lavere etterspørsel etter kinesiske produkter på verdensmarkedet.