Fem funnet - to savnet etter brann

Brannvesenet har hentet ut fem polske menn etter brannen i Drammen natt til søndag. Fortsatt er to savnet, de er antatt omkommet.

Huseier i sjokk etter dødsbrannen

Rolf Erik Halmrast, som eier huset på Gulskogen der minst to og kanskje så mange som sju personer omkom i en voldsom brann søndag morgen, er i sjokk.
- Jeg er i sjokk. Det er det eneste som er å si om det, sier Halmrast til Aftenposten.no.

Halmrast er direktør i Cibora eiendom og ble vekket grytidlig søndag morgen av politiet som fortalte at utleiehuset på Gulskogen sto i full fyr. Ti minutter senere var han på eiendommen, hvor han ble i to-tre timer. To personer er bekreftet omkommet, og så mange som fem personer var fortsatt savnet søndag kveld.
Halmrast forteller at huset var nyoppusset da han kjøpte det for fire-fem år siden. Om brannsikkerheten sier han følgende:

- Alt jeg kan si er at huset hadde røykvarslere da jeg overtok det og da jeg leide det videre. Jeg vet ikke noe mer. Nå må jeg egentlig bare vente og se hva som kommer ut av undersøkelsene, sier han.

Cibora hadde leid ut huset til selskapet Proffjobb.

 

Omkomne i branner de siste ti årene

* 2007: 74 personer
* 2006: 64 personer
* 2005: 66 personer
* 2004: 55 personer
* 2003: 56 personer
* 2002: 64 personer
* 2001: 65 personer
* 2000: 55 personer
* 1999: 60 personer
* 1998: 52 personer
* 1997: 68 personer
(Kilde: Norsk brannvernforening)

De antatt omkomne i Drammen

* Brannvesenet i Drammen hadde mandag kveld hentet ut fem av antatt sju omkomne etter storbrannen på Gulskogen i Drammen natt til søndag. Ingen av de døde som er hentet ut var mandag identifisert.

* De antatt omkomne er:
- Zdzislaw Piotrowski - 58 år
- Ryszard Bidzinski - 43 år
- Ireneusz Mazurowski - 47 år
- Andrzej Kosztowny - 35 år
- Mariusz Rydzynski - ca. 35 år
- Czeslaw Buczma - 57 år
- Jan Kisyk - 44 år

* Alle de antatt omkomne mennene, og de 14 som overlevde brannen, kommer fra samme område i byen Plock, nord for Warszawa.

Politiet kunne mandag kveld offentliggjøre sju navn på mennene de mener omkom i den omfattende brannen på Gulskogen natt til søndag. De savnede er mellom 35 og 58 år.

Samtlige var håndverkere knyttet til firmaet Proffjobb og alle kommer fra samme nabolag i byen Plotzk.

- Dette har vært en forferdelig ulykke. Alle de som bodde i bygningen kommer fra samme by og mange var i slekt. En av de overlevende fra brannen savner faren sin som ikke er kommet til rette, sier konsulen Marek Pedzich ved den polske ambassaden til NTB.

Få opplysninger
Fem av de døde var funnet og hentet ut fra brannruinene mandag kveld, mens to fortsatt var savnet. Arbeidet med å gjennomsøke brannruinene er farlig. Den gamle tre etasjer høye trebygningen like ved Gulskogen jernbanestasjon er helt nedbrent. Helt fra første etasje og oppover har flammet herjet og bare etterlatt rester av forkullet trevirke og de to pipene. Så mange som 14 personer greide å redde seg ut, mens sju er savnet.

- Politiet må foreløpig være tilbakeholdne med å gi en del opplysninger fordi brannårsaken ennå ikke er klarlagt. Vårt konsentrasjon nå til å begynne med har vært på dem som ble rammet av brannen, sier etterforskningsleder Nina Prebe til NTB.

Selv om politiet gikk ut med navnene på de sju som er antatt omkommet i brannen mandag, kunne de ikke si hvem som er funnet og hvilke de fremdeles mener skal ligge i ruinene.

DNA-test
- De omkomne må nå bli identifisert, trolig ved bruk av DNA-undersøkelse, sier politistasjonsmester Jan Erik Strøm.

De overlevende var mandag samlet på et hotell i Drammen. Samtlige er sterkt traumatisert etter den dramatiske brannen og ingen var i stand til å gjennomføre avhør med politiet. Drammen kommune har bistått de rammede med medisinsk og psykologisk bistand. To katolske prester er også sammen med de overlevende.