Ble feite, mette og fornøyde

Konserndirektør Kurt Opseth i Backe Gruppen tok på Vestlandske Bygge og Anleggsdag i Bergen et oppgjør med egen næring.

Under tittelen Endelig kom nedgangen. Dette trenger vi! sa han at næringen har ikke evnet å holde fokus på gjennomføring og derfor har fått for høye kostnader.

- Vår lærekurve svinger i motfase med konjunkturene. Vi kan gremme oss over konjunkturutviklingen vi nå er inne i, men vi kan glede oss over at vi vil lære mer og raskere.

- Vi har de siste årene konkurrert mer på kapasitet enn på effektivitet og resultatmarginene vi har oppnådd har gjort oss feite og mette og fornøyde. Derfor har vi kanskje godt av dette. Det kan være et nødvendig onde. Vi må begynne å trene igjen og det er alltid tungt å legge ut på den første joggeturen etter å ha lagt på sofaen et par år. Når vi kommer ut på den andre siden vil vi mene at dette hadde vi godt av.

Opseth mente at byggenæringen har gode forutsetninger for å klare seg gjennom den situasjonen som har oppstått.

- Vi er en næring uten store faste kostnader, vi har nesten ikke gjeld og vi har en verktøykasse full av redskaper vi kan bruke til å tilpasse våre kostnader.

Han tok også opp at det har vokst frem det han kalte ugress i næringen.

- Dette har vært uheldig for næringen sitt omdømme og skal bli godt å bli kvitt dem. Det har vært for lett å starte som entreprenør.

Opseth tror at det vil skje ytterligere konsolidering i byggenæringen, noe han såg på som en fordel.

- De siste årene har dette stoppet opp. Nå tror jeg vi står på terskelen til en ny runde med oppkjøp og sammenslutninger. Det tror jeg vil være bra for næringen og dens omdømme.