Trygt vann på miljøvennlig måte

Norske kommuner bør ha et langt sterkere fokus på utbedring av sitt ledningsnett. Det sier avdelingsleder i kommunalteknikk i Porsgrunn kommune, Ole Helgedagsrud.

 

Porsgrunn kommune har et sterkt fokus på økt sikkerhet på vann- og avløpsnettet. Hvert år bevilges det om lag 30 millioner kroner til ledningsfornyelse.
Nylig har SINTEF gjennomført en omfattende analyse av kommunens ledningsnett, og det ble avdekket en del svakheter i nett og leveringssikkerheten. Helgedagsrud trekker fram tre hovedutfordringer i kommunens vannlednings-satsing: - Først og fremst må vi kvitte oss med med asbestsement vannledninger. Vi må rehabilitere en rekke strekk med duktile støpejernsrør fra 70-tallet som nå er utsatt for utvendig korrosjon på grunn av langvarig kontakt med marin leire og humus.
Kommunen skal også skifte ut en hovedledning mellom Skjelsvik og Løvsjø. Dagens ledning med grått støpejern har for liten kapasitet, mener Helgedagsrud, som nå har bestemt 1000 meter med dimensjonsøkning fra 200 til 300 millimeter der det skal benyttes PE-rør med kappe . Utblokkingsfirmaet Sandum AS i Vikersund har fått dette oppdraget.

På avløpsnettet er det først og fremst dårlige betongrør fra 50-tallet som bekymrer avdelingslederen i Porsgrunn kommune. Helgedagsrud håper i størst mulig grad å rehabilitere og separere eksisterende avløpsnett uten for mye graving. NoDig metodene med utblokking, kontrollert boring og fleksible foringer er førstevalget. Kommunen har gitt sine rådgivende samarbeidspartnere klar beskjed om at NoDig metodene skal vurderes før man går til det skrittet å foreta full oppgraving. Det er store besparelser i dette, både økonomisk og rent miljømessig, understreker Helgedagsrud.

Vil unngå unødig graving -Vi påfører næringslivet og våre innbyggere enorme belastninger dersom vi hele tiden skal foreta gravearbeider. Faktisk har vi opplevd at forretninger neste blitt slått konkurs fordi vi bokstavelig talt har gravd bort forretningsgrunnlaget. Tradisjonell graving i bygater betyr en kostnad på ca. 16.000 kroner pr. løpemeter, og vi mener vi kan rehabilitere med NoDig metoder til langt under halve prisen, mener Helgedagsrud.

- Vi skylder befolkningen å benytte de mest miljøvennlige metodene dersom dette er praktisk gjennomførbart, sier Helgedagsrud, som også understreker at kontrollert boring for eksempel, ofte er betydelig rimeligere og mer miljøvennlig enn å skyte grøfter. Av kommunens totale VA-budsjett for ledningsfornyelse i 2008 og 2009 vil nærmere 40 prosent gå til NoDig prosjekter, og Helgedagsrud håper at denne prosentandelen vil øke ytterligere i årene som kommer. En treårig rammeavtale blant annet med Sandum AS er et virkemiddel for å øke denne typen rehabliteringsoppdrag.

-Dette er en samarbeidsform som vi er meget godt fornøyd med, sier Helgedagsrud. Gjennom godt samarbeid og langsiktig planlegging får vi mer for hver krone, og daglig leder Ola Sandum i Sandum AS er også meget godt fornøyd med samarbeidet med Porsgrunn kommune. Kommunen vil gjerne ha korte anleggsperioder og god framdrift, og det er mulig når vi kommer tett innpå hverandre gjennom en rammeavtale, sier Sandum.

-Vi har få, men dyktige entreprenører innen denne bransjen. Nå håper vi også de store VA-entreprenørene kommer etter med god kompetanse. NoDig kompetanse er en forutsetning for å bli engasjert av Porsgrunn kommune, og så langt er det bare Asplan Viak, Tveiten AS nå oppkjøpt av Sweco og Hjellnes Consult AS som har sluppet gjennom vårt nåløye.