Høyre vil gi 1 milliard mer til samferdsel

I sitt alternative budsjett foreslår Høyre å bruke 1 milliard kroner mer på samferdsel neste år. Partiet vil også redusere skatten for bedrifter med 1,9 milliarder kroner.

Høyre mener det må sterkere lut til enn regjeringens forslag til statsbudsjett for å møte de tøffe tidene etter finanskrisen. I sitt alternative budsjett som blir lagt fram mandag, går partiet blant annet inn for å gi økte midler til samferdselssektoren og gi en rekke skattelettelser til næringslivet.

- Vårt budsjett er ikke den endelige løsningen på de økonomiske utfordringene vi står overfor, men det er et riktig og nødvendig skritt på veien, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Mer til kommunene
Her er noe av det Høyre går inn for i sitt alternative budsjett:
* Redusere skattebyrden for bedrifter med 1,9 milliarder kroner.
* Fjerne arveavgiften fullstendig. Dette gir 1,1 milliarder kroner i skattelettelser.
* Reversere økningen i ligningsverdien på næringseiendom, noe som gir bedriftene 1 milliard kroner i lettelser.
* Redusere formuesskatten med ytterligere 500 millioner kroner i 2009 gjennom å gjeninnføre aksjerabatten med 10 prosent.
* Øke avskrivningssatsen for investeringer i maskiner og utstyr fra 20 til 25 prosent.
* 1 milliard kroner ekstra til samferdsel
* Utvide låneordningene til kommunene fra 2 milliarder til 5 milliarder kroner i 2009 for å sikre økt aktivitet i kommunene, for eksempel oppussing av gamle skolebygg.
* Øke forskningsfondet med 16 milliarder kroner mer enn det regjeringen foreslår.

Tidsplan
Høyre-lederen mener det er lite i regjeringens statsbudsjett som møter utfordringene og oppgavene staten står overfor i kjølvannet av finanskrisen.

- Regjeringens budsjett synes i stedet å være drevet av behovet for å innfri gamle løfter de ikke har klart å innfri tidligere. Mange av dem er løfter som aldri burde vært gitt - sånn som løftet om ikke å redusere skattene, sier Solberg.
Høyre vil ikke bruke mer av oljepengene, så hvor Solberg må kutte for å kunne gjennomføre alle skattelettelsene, må hun fortelle velgerne på mandag når hun legger fram partiets alternative budsjett.