Navarsete ikke fornøyd med svar om ras

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) fikk fredag en redegjørelse om rasene i Løsberga i Steinkjer, men er ikke fornøyd med svarene. Nå ber hun om ytterligere informasjon.

Statens vegvesen Region midt har fått frist til torsdag 13. november med å overlevere den nye redegjørelsen.

Departementet ønsker nå en fullstendig redegjørelse om det rasfarlige fjellet. I redegjørelsen ber departementet om at Vegvesenet gir sin samlede vurdering av saken, med omtale av feil og mangler, hvilke erfaringer som kan trekkes og eventuelle forbedringstiltak som bør innføres for nye prosjekter.

Sprengning lørdag
Europaveien og jernbanelinjen ble stengt mandag etter et voldsomt steinras, der flere enorme steinblokker raste ned fjellsiden.

E6 er stengt på ubestemt tid, mens Jernbaneverket venter utålmodig på grønt lys til at de kan starte opprydningen på jernbanesporet. Foreløpig er det høyest usikkert om Nordlandsbanen kan åpne strekningen i løpet av helgen.
- Siste sprengning skal skje lørdag formiddag klokken 10. Men vi vet ennå ikke når vi får lov til å komme inn med mannskaper og maskiner. Vi trenger åtte timer og så skal jernbanestrekningen være klar til bruk, hvis det ikke kommer store overraskelser. Men jordsmonn og fjell må undersøkes, og sikkerheten er avgjørende. Men vi har fått så mange utsettelser at vi ikke lenger tør å håpe på noe, sier regionsjef Dag Svinsås i Jernbaneverket til NTB.

Ikke grundig nok
Fredag ble det kjent at Løsberga ikke ble undersøkt skikkelig av geologer før beslutningen ble tatt om å bygge ut europaveien.

I 2005 vedtok kommunestyret i Steinkjer at E6 sør for byen skulle utvides til firefelts motorvei. Men Statens vegvesen fikk ikke utført geologiske undersøkelser før avgjørelsen ble tatt.

Den geologiske rapporten ble først laget året etter, melder NRK. Men i forbindelse med sprengningsarbeid har det vært flere store ras i fjellsiden.

- Med bakgrunn i de hendelsene vi har hatt nå, ser vi helt klart at det hadde vært ønskelig at de vurderingene hadde vært på plass tidligere, sier kommunikasjonsleder Eivind Sperre Austnes i Statens vegvesen.

Ber om rapport
Leder i samferdselskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), sier han vil ta opp saken med samferdselsministeren.

- Jeg vil skrive et brev til statsråden hvor jeg ber om at det blir iverksatt en form for gransking for å finne ut hvem som er ansvarlige og hva som ligger til grunn for at man ikke har gjort de nødvendige geologiske undersøkelsene, sier Sandberg.

Liv Signe Navarsete sier hun nå vil ha en rask oppdatering på hva som har hendt. Men det aller viktigste er å få ryddet strekningen, så veien og jernbanen kan åpnes igjen.

- Dette er en særdeles viktig vei som binder i sammen landet vårt, vi er helt avhengig av at de får ryddet opp, sier Navarsete.