- Ras kan unngås

- Raset i Steinkjer viser hvor viktig det er at geologer trekkes tidlig inn i arbeidet, heter det i en melding fra RIF.

RIF har fremmet dette ved flere anledninger og er nå tilfreds med at Samferdselsdepartementet også støtter synspunktet.

- Bruk av geologer som undersøker fjell vil redusere risikoen for ras og ulykker, sier administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Hansteen.

Statens vegvesen fikk ikke utført geologiske undersøkelser av det rasfarlige fjellet Løsberga i Steinkjer, før beslutningen ble tatt om å bygge ut E6. Den geologiske rapporten ble først laget året etterpå. Sprengningsarbeidet som er gjort i forbindelse med bygging av ny E6 ved Steinkjer, har ført til store ras i fjellsiden.

- Det viktigste rådet RIF kan gi, er å bruke geokompetanse, sier Liv Kari Hansteen. Dersom dette ikke gjøres vil flere ras ramme befolkning og infrastruktur, fortsetter Hansteen.

Sikkerhet
- Grunnforhold og fjell er i høyeste grad relatert til sikkerhet. Kartlegging av fjell og grunnforhold må derfor med i kommunenes beslutningsgrunnlag før det legges ut arealer til infrastruktur og bebyggelse. Mange ulykker og ras kunne vært unngått dersom geokompetansen trekkes inn tidlig i arbeidet. I tillegg er det viktig at geologer foretar kontinuerlige kontroller etter hvert som det sprenges og graves, avslutter Hansteen.