Terje Venold Veidekke

- Veidekke er forberedt

Uroen som nå herjer verdens finansmarkeder har ført mange aktører i byggenæringen ut i usikkert farvann. Veidekke sier de har forberedt seg godt til å møte et usikkert 2009.

- Det er ingen tvil om at finansuroen og usikkerheten om den videre utviklingen nå vises i vår ordre¬reserve. Vi kommer fra et høyt nivå, og sjelden har det vært vanskeligere å spå om fremtiden. Vi er imidlertid godt forberedt, sier konsernsjef Terje R. Venold og viser til konsernets gode finansielle stilling og meget sterke organisasjon.

Han forteller at det er vanskelig å lage prognoser i dagens marked.

- Men vi legger øret til bakken og boligmarkedet skal videre ned. Offentlig sektors investeringer går opp, men kompenserer ikke fullt ut for nedgangen innen boligmarkedet, sier han.

Veidekke har laget seg et forventningsbilde med bakgrunn i dagens situasjon på hvordan 2009 kan komme til å se ut.

- Jeg tror ikke Veidekke totalt sett vil ha noen vekst neste år. Sannsynligvis vil vi få alt fra en samlet omsetning på samme nivå som i år til i verste fall en samlet volumnedgang på oppimot 15 prosent, sier Venold. For Veidekke som samlet har en omsetning på cirka 20 milliarder kroner, kan det bety en nedgag på alt fra null til tre milliarder kroner i omsetning.

Venold sier Veidekke skal ha muskler til å takle en slik eventuell nedgang.

Veidekke har delt opp forventningene i flere områder. Innen byggentreprenør-delen har de en antatt omsetning på 10,5 milliarder kroner i 2008. Her ser de for seg en mulig nedgang i markedet på 15-20 prosent. Nedgangen kommer i privatmarkedet, mens de offentlige investeringene skal opp.

Innen anlegg ser de for seg en vekst på mellom 10 til 15 prosent. Innen eiendomsutvikling ser de for seg en vesentlig lavere omsetning og innen asfalt, veldikehold, pukk/grus og gjenvinning forventer de en vekst på seks til ti prosent.

Venold tror ikke Veidekke blir tvinget til å gjennomfør store nedbemanninger i staben. De har i toppårene som nå har vært benyttet mye innleid arbeidskraft samt utstrakt bruk av underentrepriser.

Venold er opptatt å holde på kompetansen for å møte oppturen som kommer.

Han har tro på at totalmarkedet vil snu innen to år.